V GOSTINSKEM PODJETJU VIČ Smeli razvojni načrti V občini nam gostinskih lokalov prav za-res ne manjka. Največ je sevcda zasebnih, za katere velja, da so veliko boljši od tistih v družbenem sektorju, vendar vse kaže, da to ne bo povsem držalo. Gostinsko podjetje Ljubljana že nekaj let s svojimi poslovnimi rezultati dokazuje, da se uspešno upira za-sebnim tekmecem. Lansko poslovno leto je GP Vič končalo zelo uspešno. Namesto na-črtovanih 195 milijonov dinarjev celotnega prihodka so ga ustvarili 212 milijonov dinar-jev, čistega dohodka pa je ob koncu leta ostalo 70 milijonov dinarjev. Letošnji raz-vojni načrt je še ambicioznejši. V načrtih so napisali, da bodo ustvarili nekaj več kot 300 milijonov dinarjev celotnega prihodka ter nekaj več kot 100 milijonov čistega do-hodka. V zadnjih letih je GP Vič uspel obnoviti skoro vse svoje lokale — skupaj jih je osem — in nekaj naložb imajo v načrtu tudi za letos. V prvih pomladanskih mesecih so do-končno obnovili vrtno kuhinjo v gostilni Pod Rožnikom, poleg tega pa pripravljajo tudi dokumentacijo za razširitev sedežnih ztnog-ljivosti. Prav tako gre h koncu razširitev restavracije Vis, kjer bo nova restavracija s 120 sedeži. narejena tako, da bo lahko vrtna ali pa zaprta in se bodo vanjo ob slabem vremenu umaknili gostje z vrta. V načrtu imajo tudi prestavitev točilne mize v gostilni pod Vrbo, s čimer bodo bolj ločili točilno mizo od miz za goste, obenem pa bo s tem veliko lažja in hitrejša postrežba gostov na vrtu. Čeprav si delavci GP Vič nikoli niso pred-stavljali, da bodo v svojih kuhinjah priprav-ljali tople malice, kosila in večerje za naše delovne organizacije, zdaj prav to delo pred-stavlja velik del poslovanja Gostinskega po-djetja. Od začetnih nekaj 100 obrokov dnev-no, se je število toplih obrokov za delovne organizacije povzpelo na več kot 2.100 obro-kov dnevno in ker je zanimanje še večje, bodo število obrokov družbene prehrane še povečali, saj imajo dovolj kuhinjskih zmog-ljivosti. Pri tem pa je seveda treba vedeti, da priprava hrane za delovne organizacije ne potneni posebnega zaslužka, ampak je to predvsem prilagoditev Gostinskega podjetja potrebam v naši občini. Seveda pa so delavci (skupno jih je zdaj 70) letos spet prevzeli gostinsko ponudbo na številnih večjih prire-ditvah v Ljubljani. V občini seveda nekatere krajevne praznike in ponudbo na praznova-nju občinskega praznika, skrb za jedačo in pijačo za goste prvomajskega praznovanja na Rožniku, nekatere športne prireditve... Čeprav je gostinstvo pri osebnih dohodkih na repu seznama posameznih gospodarskih panog, se delavci GP-ja ne morejo pritožiti. Letošnjega marca niso bili redki natakarji, ki so domov odnesli po 50 ali 60 tisočakov, nekateri skoraj toliko kot direktor. Vsak je namreč plačan po delu in ražlike med pridni-mi in manj pridnimi so tudi zelo očitne. V zadnjem času so uspeli odpraviti tudi nekatere kadrovske težave. Da bi se jim v prihodnjih letih lahko še bolj ognili, imajo tudi precej štipendistov. Trenutno štipendi-rajo devet bodočih delavcev, dva pa so pred nedavnim že zaposlili, poleg tega pa so za-poslili tudi več pripravnikov z višjih in viso-kih šol. Tudi že dlje zaposleni delavci itnajo precej možnosti za izobraževanje, saj lahko obiskujejo različne tečaje. Sedanje zaostrene gospodarske razmere tudi gostinstvu ne omogočajo velikega vla-ganja v nove lokale. V GP Vič v naslednjem srednjeročnem načrtu poleg rednega vzdrže-valnega dela načrtujejo še ureditev novega lokala s prenočitvenimi zmogljivostmi v Eip-provi 1 — čc bodo uspeli dobiti obljubljene prostore