INFORMATOR gorenje Velenje, 14. julija 1993 Leto XXVII. Številka 20 Skrbno pripravljena investicijska in vzdrževalna dela Vzdrževanju Gorenja Gospodinjski jP^ti so se tudi za letošnja investici-V® 'n preventivna vzdrževalna dela e_d kolektivnim dopustom skrbno Pripravili. ; večja dela nedvomno sodi zamen-a peči za temeljni emajl in zamenjava ki h temeljnega emajla v obratu halni aparati, o čemer smo v Informa-CT tudi že pisali. Kot je povedal Edo pernik, so s sestavo peči Eisenmann ^'celi že v začetku junija letos, z de-°ntažnimi deli dotrajane peči pa bodo ™eli ta petek, 16. julija, ob 22. uri. Pred-asno je, da bodo sodobno peč PoH S-n° Požgali teden dni pred iztekom r ^Ijšanega kolektivnega dopusta, av^a proizvodnja pa bi naj stekla 16. nični pripravi Vzdrževanja so se za B Ko obsežna_dela skrbno pripravili, je Vedal Jože Žučko. Posebej pa velja to 0l Ul"editev 100-odstotne kontrole v ^ ratu Zamrzovalne omare programa adilno-zamrzovalni aparati. V tem r3tu bodo obnovili tudi 10 mask za penjenje obodov s poliuretansko maso. Omembno je, da bodo maske 'agodljive novim tipom aparatov bon Progtamov. V obratu Plastika do zamenjali krmiljenje na stroju Bel-atk v prirezovalnici Pralno-pomivalnih aparatov pa namestili doma zasnovan in izdelan nalagalnik pločevine. Delavci tekočega vzdrževanja se bodo vključili v investicijska dela in opravili tudi vsa z letnim načrtom predvidena preventivna vzdrževalna dela, je povedal Stane Rehar. Med drugimi bodo sodelovali pri montaži opreme za freone R134 A (nadomestilo za freona R 11 in R 12), ter prestavitvi stiskalnice Miiller iz obrata Hladilniki v obrat Zamrzovalne omare. Tudi v centralnih delavnicah so se zaposleni že skrbno lotili del, ki so predvidena za letos, je omenil Feliks Dokl. Podobno velja tudi za vzdrževalce energetike, ki bodo opravili med drugimi deli tudi rekonstrukcijo transformatorske postaje lil. Jože Apšnerje nato naštel še več pomembnih del, med katerimi bo tudi generalno popravilo vsedalnega bazena za mulj centralne čistilne naprave. Seveda nismo našteli vseh obsežnih del, ki so jih napisali v posamezne plane v Vzdrževanju, ki trenutno zaposlujejo 350 delavcev. Podobno kot vsa leta doslej, bodo tudi letos delali dnevno po 12 ur, razen ob nedeljah. Kot je povedal direktor Vzdrževanja Zdenko Hriberšek, naj bi z vsemi deli, razen zamenjave peči v obratu Kuhalni aparati, končali po preteku prvotno načrtovanega kolektivnega dopusta, nato pa bili doma do izteka podaljšanega dopusta, oziroma do pravočasnega zagona strojev in naprav za običajen začetek proizvodnje 16. avgusta. Pri tako obsežnih delih bo sodelovalo še deset najetih delavcev iz Esa ter strojniki iz posameznih programov Gorenja Gospodinjski aparati. Večino del bodo torej opravili sami, razen antikorozij-ske zaščite. "Osebna in požarna varnost naj bo naš spremljevalec pri opravljanju del med kolektivnim dopustom", je poudaril Zdenko Hriberšek! H.J. Proizvodnje in prodaje za domači trg vedno več Prejšnji številki Informatorja so bili Plavljeni podatki o proizvodnji za me-t/8? Lulii 1993, med drugim tudi o proizvodnje za slovensko ^'sče, ki je vedno večji. £ot pilc' pral, 0, «0. «0. ‘0. »o. So- 10- D i anje kadrov po programih v prvem "etju 1993 Skupno število zaposlenih se je glede na prejšnje četrtletje zmanjšalo za 0,6% (26 delavcev), nekaj več v programu H ZA in SSS, v Vzdrževanju pa se je število povečalo za enega delavca. Konec junija je bilo v Gorenju Gospodinjski aparati 4335 zaposlenih. Če še malo pogledamo polletno gibanje kadrov, vidimo, da je bilo zaposlovanje največje v februarju in marcu ter večje v maju, kot je že bilo omenjeno zaradi potreb v programu Kuhalnih aparatov. Izstop je po mesecih bolj enakomeren, izjema je le januar, ko je prenehalo delovno razmerje zaposlenim v Kompresorjih. Če upoštevamo gibanje kadrov glede na kvalifikacijo, ugotavljamo, da je neugodno, saj je bilo število delavcev s V. do Vlil. stopnjo izobrazbe, ki so odšli, za skoraj tretjino večje od vstopa. Vendar več kot petini miruje delovno razmerje zaradi služenja v TO, dela v tujini ali funkcije, petina je predstavljala tehnološki presežek, osmina je našla drugo zaposlitev, osmina je prešla v druga podjetja Gorenja, slabi osmini pa je prenehalo delovno razmerje iz drugih razlogov. V hčerskih podjetjih se stanje zaposlenih praktično ni spremenilo. D. V. Gibanje kadrov po mesecih v prvem polletju 1993 KADRI Ob sklepu šolanja tretje generacija PŠG Gorenje Maloprodaja Lastne prodajalne - razstavno-prodaj-ni centri Kaj je vodilo in vodi najodgovornejše v Gorenju k načrtnemu izobraževanju bodočih menedžerjev v Poslovodni šoli Gorenja. Gotovo spoznanje, da postaja na današnji stopnji razvoja uspešnost podjetja vse bolj odvisna od odločanja. Nosilci odločitev pa so zlasti vodilni ljudje. Prva stopnička pri načrtnem usposabljanju bodočih menedžerjev je postala PŠG s programom, ki je nastal na podlagi izkušenj in znanj mnogih naših in tujih uspešnih direktorjev ter strokovnjakov. Seveda se zaradi novih potreb in novih znanj ter dinamike procesov, program za vsako šolo dopolnjuje in spreminja. V tretji generaciji PŠG je bilo 18 zaokroženim vsebin razdeljenih v štiri module: - Strategija Gorenja in poslovne funkcije - Človek - dejavnik uspešnega podjetja - Kakovost izdelkov, storitev, poslovanja in okolja - Notranje podjetništvo; trženje Ocene vsebin in predavateljev (11 Gorenjevih, 5 zunanjih) kažejo na dobro izbrane in posredovane teme. Naša želja je, da predavanja angažirajo slušatelje in da so predavatelji le tisti, ki so teorijo preizkusili v praksi. Programski svet, ki ga vodi Jože Stanič, na podlagi ocen slušateljev in predavateljev določi za vsako novo šolo nov predmetnik. Pri tem zasleduje osnovni cilj tega izobraževanja: širjenje osnovnega razumevanja nujnosti lastnega usposabljanja za tiste sposobnosti, znanja in lastnosti, ki postajajo ključnega pomena za menedžment. Struktura slušateljev je zelo različna, tako po izobrazbi (smer, stopnja), kot po delih, ki jih opravljajo. Kandidate za PŠG določajo vodstva Gorenjevih podjetij. Vsi dosedanji absolventi šole (38) zatrjujejo, da lahko znanja uporabljajo pri svojem delu. Zlasti pa je pomembno druženje, izmenjava mnenj in izkušenj slušateljev med seboj in s predavatelji ter z vodstvenimi delavci Gorenja. Vsak slušatelj je pripravil in zagovarjal nalogo, kjer je obdelal konkreten primer iz delovnega okolja. Naloge so bile predstavljene kot svetovalni in uporabni projekti za boljše poslovanje podjetij Gorenja. Jeseni bomo odprli vrata četrti generaciji PŠG. Temeljna naloga programskega sveta šole je, dodati dosedanjemu programu vsebine, ki bodo usposabljale bodoče menedžerje za samoorganizira-nost in kooperativnost v poslovnih procesih.^ V tretji PŠG je absolviralo 11 naših sodelavcev: Matjaž Delopst, Adi Hudarin, Izidor Kodre, Milan Kotnik, Matjaž Kovačič, Marija Lorger, Nevenka Režek, Mateja Sračnik, Jože Steblovnik, Alojz Strniša in Janko Špegel. Nada Zavolovšek-Hudarin RPC Maribor, Ljubljanska 9 RPC Muta, Koroška 51 RPC Nazarje, Nazarje RPC Ljubljana, Dunajska 53 RPC Lendava, Kranjčeva 10 RPC Velenje I., Partizanska 12 RPC Velenje II., Rdeča dvorana Pooblaščene prodajalne Gorenj3 Maloprodaja PPGM Euroelektron, Krško PPGM PanTrade, Prevalje PPGM Elektro servis, Trbovlje POGM Tika, Trebnje PPGM Elektromehanika, Radomlje PPGM Vepos, Ptuj PPGM WECO, Lesce PPGM Bala, Koper PPGM Slana, Ljutomer PPGM Agraria, Brežice PPGM Sigma Elektronic, Tržič PPGM Laterna, Kranj PPGM CIG - Trgovsko servisno podjetj6' Ljubljana, Črnuče PPGM Iva, Polzela PPGM BMK, Šoštanj PPGM Pikapolonica, Lenart PPGM Novak, Kašča, Šmartno pri Liti]1 PPGM CTI, Murska Sobota PPGM AST, Domžale PPGM Sikon, Idrija PPGM L.T.S.P., Pesnica pri Mariboru PPGM Moj dom, Novo mesto PPGM Tabga, Maribor Dopust brez sončnih opeklin Vsi vemo, da sta sončna svetloba in toplota vir življenja, prevečkrat pa pozabimo, da je pretirano sončenje lahko škodljivo, zato nekaj opozoril in nasvetov ne bo odveč. Zdravniki vedno pogosteje opozarjajo na porast primerov kožnega raka, nastanek pa neposredno povezujejo s soncem. Zaradi ozonske luknje, ki je posledica onesnaženosti ozračja in se povečuje, prihaja na zemljo več prodornejših in nevarnejših UV žarkov, zato moramo biti še bolj previdni. Pretirano sončenje povzroči vnetje kože in opekline. Če se to ponavlja, se koža tanjša, skoznjo prosevajo drobne žilice, nastanejo motnje pig-mentacije. Koža se hitreje zguba in postara. Pojavijo se oroženele, iuskaste spremembe, ki lahko preidejo v rakasto obliko. S pametnim ravnanjem se vsem tem estetskim, predvsem pa zdravstvenim težavam lahko izognemo. Predvsem odsvetujemo sončenje med 11. in 15. uro, ko je škodljivih sončnih žarkov z največjo prodornostjo največ. Če smo v tem času primorani biti na soncu, se zaščitimo s svetlo, ohlapno obleko iz naravnih materialov (bombaž, platno). Ne pozabimo na pokrivalo za glavo in primerna sončna očala, kajti UV žarki lahko tudi v očeh povzročijo nevarne opekline. Nepokrite dele kože zaščitimo s sredstvom, ki vsebuje visok zaščitni faktor (pri- poročamo Sun Mix).Sončiti se začnemo kratek čas (prvi dan največ 30 minut), ki ga postopoma podaljšujemo, odvisno od starosti in tipa kože. Majhni otroci in svetlopolti morajo biti pri stopnjevanju sončenja še posebej previdni. Prve dni najbolj pazimo na zaščito izpostavljenih in občutljivih delov telesa: nosu, ustnic, ramen, kolen, nartov. Upoštevati moramo tudi dejstvo, da je intenzivnost sončnih žarkov večja, če se odbijajo od vode ali svetle površine, pa tudi pod sončnikom nas opoldansko sonce lahko opeče. Ko gremo na kopanje, se z zaščitnim sredstvom namažemo že doma, po kopanju se po možnosti stuširamo, obvezno pa pred sončenjem kožo obrišemo in ponovno zaščitno namažemo. Z vlažilnimi kremami ali mlekom za telo preprečimo pretirano izsušitev kože po kopanju in sončenju. Vsem, ki na soncu dobijo srbeče izpuščaje svetujemo, da se absolutno izognejo sončenju v nevarnih urah. Lažje oblike izpuščajev blažimo s posipom proti srbenju ali Kam-agelom - oboje dobimo v lekarni, v hujših primerih pa se posvetujemo z zdravnikom. Opečeno kožo hladimo z mrzlimi obkladki z vodo, jogurtom ali Kamagelom, vnete ali obsežne mehurjaste opekline pa zahtevajo zdravniško oskrbo. Letos je priložnosti za postopno pridobivanje barve dovolj, le glava naj bo čim več v senci, da ne bomo pozabili na previdnost, pa bo naš dopust brez srbečih izpuščajev in bolečih opeklin še lepši. Majda Rutar Akcijska prodaja za delavce Gorenja Barvni televizijski sprejemnik - Universum 40 cm 39.600 SIT - Universum 51 cm 41.760 SIT Videorekorder - Universum VMS 65.520 SIT Za gotovino 5 % popusta! Plačljivo tudi s čeki ali na kredit - 7,8 čekovbrez obresti z 20 % pologom. Informacije: RPC Gorenje pri tovarni- Obvestilo Obveščamo vse delavce Gorenja, & bodo lahko vnovčili kupon št. 6 0°' veznice Gorenja, ki zapade v izplak1 dne 15. 7.1993, ria blagajni Gorenja. Gorenje Financ6 lestvica najbolj priporočljivih živil Novi zmagovalci so mleko, grobozrnati kruh in ribe llrprav /e bilo o smotrni, zdravi in avnovešen/ prehrani doslej pre-, 3a že na hektolitre črnila, pričujoča /na še naprej buri duhove bolj ali £ni velikih znanstvenih avtoritet k00n). sveta. Tako so ameriški stro-.]'niaki za prehrano javnosti ^avno ponudili najnovejše rezultate , °l'h dotedanjih raziskav kar v obliki l p lestvice" desetih najbolj zdravih ^Priporočljivih živil, ki naj bi si jih s flr večjim gastronomskim užitkom Vaj večkrat privoščil sleherni prebi-^.ecM°drega planeta, kise je odločil ^V//e zdravo’ Polno in kakovostno f|a žeM6Zac*nie ie slehernemu izmed nas prišlo ns mis©!, ds n© ksž© p oj ©st i ’ ^ar se ta^° Sl' drugače znajde na r S|h krožnikih. Številni poznavalci ^ rTl6r, ki so še nedavno prisegali na bio v2n°] na vitaminske tablete in na strogo i?1«* l>od Pre Iani®nstvo’ hodo spn/a najbrž malce l)0 ,Senečeni jn nezaupljivi, kasneje pa l6 °, hržčas priznali, da je pričujoča y V|ca svojevrstva prehrambena ii, e'nina, saj je dovolj pestra, fleksibilna postavna in kot taka sprejemljiva za ln° populacije na pragu 21. stoletja. °eset najboljših fc0: žlahtna bela tekočina, ki že m .e'ja tiho in neopazno igra eno izmed sJ^jlnih vlog v človekovi prehrani, si je L°i!.rr|l žlahtnimi lastnostmi napisanimi cev 0 or9anlzmu visokorazvitih sesal-p ’ upravičeno priborilo prvo, najbolj živil no mesto na lestvici priporočljivih p Mleko namreč človeškemu or-Ž.J^u ponuja bogastvo polnovrednih i ^jskih beljakovin, vitaminov (A, D, C) Hg Jeralov, pomembnih za zdravje kost-zobnega in ostalih tkiv. Vitamin A o^j le sluznice, krepi vidno sposobnost ^'Preprečuje nočno slepoto in slabovid-pr ■ 2 mlekom vred so se na sam vrh ipi hrambene lestvice zavihteli tudi jS|vCr|i izdelki (verjetno bo pričujoče de-ypr° Prineslo vsaj kanček tolažbe in P avičenega upanja našim mlekarjem, ne ž9ledi z mlečno belo tekočino nikakor * Hjorejo biti povsem črni). ( obozmati kruh in ostala živila zdrob, testenine ipd.), ki koristijo Pre6rTl (človek modeme dobe odločno jgJPalo grize in uporablja svoje zobe, bg'K\ dlesni in žvekalne mišice) in pre-žrev ilT1 orSan°m nasploh. Želodec in pr ;0 se lahko po zaužitju grobozrnatih 'l^l IZv_odov končno spet ukvarjata s s laično" prebavo hrane. Balastne s^V|. s katerimi je pričujoča hrana dejan-Zelo bogata (zlasti ovojnice žitnih zrn, rg^ebujejo tudi užitne visokovredne ilnske beljakovine), skrbijo za redno prebavo, za učinkovito delovanje debelega črevesa in za ravnovesje med "in-putom” in “autputom” hranilnih snovi v in iz organizma. Ribe strokovnjaki priporočajo: vsaj dvakrat tedensko si privoščite porcijo okusno pripravljenih rib, ki ponujajo organizmu zakladnico visokovrednih beljakovinskih snovi, obenem pa so ribe živilo, najbogatejše z jodom in z idealno kombinacijo preostalih mineralov. Zlasti jod, ki ga sicer v vsakdanji prehrani tako pogosto primanjkuje, je silno pomemben element (predvsem omogoča optimalno delovanje žleze ščitnice). Zrezki - ob četrtem mestu na top lestvici živil se bodo vegetarijancem bržčas naježili lasje. Optimalno oskrbo z esencialnimi aminokislinami in beljakovinami lahko telesu sicer zagotovimo tudi s povsem brezmesnim jedilnikom, težje pa je v okviru vegetarijanske prehrane ponuditi organizmu pravo mero železa, cinka in vitaminov skupine B. Meso mora biti vsekakorčim bolj pusto in po možnosti dobljeno od živine, krmljene z naravnimi hranivi (telečje ali perutnina). Najbogatejša in kot taka tudi najbolj priporočljiva je vsekakor drobovina (tudi ob tem se bodo verjetno še kresala mnenja prehrambenih strokovnjakov), ki pa jo je treba uživati res zmerno, maksimalno dvakrat na mesec. Obenem pa velja poudariti, da se prav v drobovini (srce, ledvica in jetrca) kopičijo škodljive substance iz okolja. Krompir velja v sodobni prehrani za "čudežni gomolj," ki daje moč in energijo, obenem pa nikakor ne redi, razen če dejansko ne plava v maščobi. Poleg obilice mineralov, vsebuje krompirtudi vitamine, predvsem vitanina C, ki ga je največ v mladem spomladanskem krompirju. Brokoli se ponašajo z visoko vsebnostjo vitaminov A in C, kakor tudi folne kisline. Vitaminsko-mineralna kombinacija omenjene zelenjave je pravi eliksir za imunski sistem organizma. Splošno znano pravilo v zvezi s prehrano pravi, da je za zeljenjavo rdeče ter zelene in rumene barve običajno značilna visoka vsebnost vitaminskomineralnega kompleksa, nujno potrebnega za človeški organizem. Fižol in leča pa tudi ostale stročnice, veljajo za popolna, polnovredna živila. Vsebujejo namreč dobro prebavljive ogljikove hidrate, beljakovine in manjšo količino nenasičenih rastlinskih maščob. Poleg tega pa še obilico vitaminov, mineralov in balastnih snovi, zato so se upravično znašle na top lestvici najboljših živil. Sadje, predvsem sveže, sodi med najbolj zdrava, koristna in priporočljiva živila. Bogato je z vitamini, minerali, balastnimi snovmi, ogljikovimi hidrati, organskimi sadnimi kislinami in naravnimi aromami. Vsebuje veliko vitamina C in ostalih vitaminskih sestavin; največ vitamina C je v šipku, kiviju, črnem ribezu in agrumih. Pomembno pa je, da pravilno zamrznjeno in tik pred uporabo odtajano sadje vsebuje skoraj prav toliko vitaminov, mineralov in ostalih koristnih substanc, kakor sveže. Mineralna voda upravičeno velja za pravo zakladnico mineralnih snovi, pogosto z dodatkom vitaminov in z ničelno kalorijsko vrednostjo. Njena potencialna slabost je v razmeroma nevtralnem okusu, zato ji velja sem ter tja dodati sadni ali zelenjavni sok. Pijte čimveč mineralne ali navadne vode (vsaj dva litra dnevno). Opazili boste pozitivne spremembe na koži, laseh in na zunanjosti nasploh, pa tudi bolje se boste počutili (voda je nujno potrebna za izpiranje strupenih snovi iz organizma). Olivno olje je prefinjenega okusa in žlahtnega vonja, obenem pa velja še za odlično sredstvo proti nevarnemu holesterolu. Visoka vsebnost nenasičenih maščobnih oljnih kislin učinkovito zmanjšuje raven "škodljivega" LDL holesterola, uravnava pa tudi koncentracijo "koristnega" HDL holesterola. Praktičen nasvet najboljših svetovnih kulinaričnih eminenc se glasi: za kuhanje in pečenje uporabljajte raje cenejše, manj rafinirane in žlahtne vrste olivnega olja, ki pustijo jedem večjo mero lastnega okusa, najdražje in najboljše vrste olivnega olja pa s svojim močnim okusom preglasijo okus slehernega živila. Pet najslabših Kaj pa najbolj ožigosana živila? Na lestvici petih najbolj nevarnih jedi, so se po naslednjem vrstnem redu uvrstili: Sladkor, ki povzroča karies in botruje debelosti. Zlasti njegove najbolj rafinirane oblike so povsem neprimerne za zdravo prehrano (raje rjavi, neprečiščeni, pa med in sadni sladkor). Alkohol, sedaj, na pragu sezbne piva, pomislite, da pet steklenic piva pokrije celodnevno kalorijsko potrebo odraslega moškega. Uživajte ga zmerno (beri: čim manj.) Sladkarije, pa naj bo to čokoladna ali sadna torta s smetano. Košček torte po kalorijski vrednosti odgovarja šestim slastnim bananam. Salame in klobase vsebujejo okrog 50 odstotkov nasičenih živilskih maščob, ki so pravo breme za organizem. Raje se jih izogibajte, dokler vas še ne ogrožajo povišan krvni pritisk, arterioskleroza, srčni infarkt in možganska kap. Sol ob njej naš okušalni sistem uživa, naš krvni obtok, ledvice pa trpijo. Uporabljajte jo v minimalnih do zmerno zmernih količinah.Takšno je torej najnovejše sporočilo iz hrehrambenih klinik in laboratorijev. Oglejte si ga in presodite, potem pa se s kančkom zdravega razuma po lastni presoji odločite za najboljšo varianto, ki bo čim bolj ustrezala vašemu organizmu. Nina Mazi (Delo, v maju 1993) Prevozi na delo Med kolektivnim dopustom v Gorenju bodo avtobusni prevozniki bistveno skrčili obseg prevozov na delo in z dela. Od 22. julija do 16. avgusta 1993 bodo vozili avtobusi na naslednjih relacijah po običajnem voznem redu: Izletnik, Celje: Celje (preko Žalca), Topolšica, Šoštanj, Gaberke, Ravne nad Šoštanjem, Florjan. Na relaciji Graška Gora, Cirkovce, Ponikva lahko koristite rudniške avtobuse. Koratur, Prevalje: Slovenj Gradec (z vsemi vmesnimi postajami), Vitanje, Gornji Grad - redna linija za Maribor. APS, Velenje: Vozijo po običajnem voznem redu za delovne dneve. Voznino je v tem času treba plačati posebej. Delavci, ki bodo mesečno vozovnico želeli za mesec avgust deponirati, lahko to storijo 16. ali 21 .julija in 1. ali 2. avgusta 1993. To velja tudi za dvig deponiranih vozovnic. Dejavnost prevozov Tone Ravnjak Ne pozabite! Radi bi opozorili vse zaposlene, da v času kolektivnega dopusta tudi kadrovski oddelek ne bo delal. Zato bo treba vse zadeve v zvezi z delovnim razmerjem urediti do 21. julija 1993 (potrjevanje zdravstvenih izkaznic, dvigovanje potrdil in podobno). In še naš nasvet Preden se boste podali kamorkoli na dopust ali obiskali sorodnike, preverite, kako je z dvigovanjem gotovine s čeki posameznih bančnih ustanov. Strpno na cestah Če boste potovali z lastnim vozilom na dopust, naj se vam nikamor ne mudi. Imamo slabe ceste, nekateri dobre in hitre avtomobile, tovornjakov je kar za cele kolone. Nesreča nikoli ne počiva. Tudi med dopustom ne. Razmišljanje o stavki Iz poročila ostavki, kije bilo objavljeno v Informatorju, smo lahko izvedeli, da smo 30. junija v Gorenju Gospodinjski aparati pravzaprav stavkali proti državi in vladi. Predsedniku vlade je stavkovni odbor poslal celo opozorilno pismo. Toda: ali smo res stavkali proti državi? Zaradi naših obvez do kupcev smo "izpadlo” proizvodnjo morali nadomestiti. Izvoz Slovenije in prodaja na domačem trgu zato ne bo nič manjši in država ne bo Gorenje Kulturnica Priporočamo: Rudi Rozman, Jure Kovač, Franc Koletnik: MANAGEMENT Uvodna pojasnila iz knjige: Temeljni namen knjige o managementu je doseči in povečati razumevanje managementa, ki v današnjem svetu določa uspešnost poslovanja podjetij. Veliko managerjev še išče bistvo svojega delovanja v tej vlogi in opravlja dela specialistov, s tem bolj skrbijo za svojo prezaposlenost kot pa za ustrezno obremenitev podrejenih sodelavcev in za izkoristek njihovih sposobnosti in znanj. Prav zato v tem delu, ki je eno prvih slovenskih del, če ne prvo, ki je v celoti in sistematično namenjeno managementu, poudarjamo razumevanje managementa kot usklajevanje in odločanje, pojasnjujemo razloge za nastanek in razvoj managementa ter njegovo pomembnost v današnjem času. Nove knjige v knjigarni Otto VVeiniger: Spol in značaj - načelna preiskava Mary VVollstonecraft: Zagovor pravic ženske - ter kritične opazke o političnih in moralnih vprašanjih Jelica Šumič - Riha, Rado Riha: Pravo in razsodna moč, od avtoritete do pravila brez opore Gorenje Kulturnica obvešča, da si lahko pri njih izposodite nove knjige Dimitrija Rupla Odčarana Slovenija, Mance Košir Moški - ženske ter Slavenke Drakulič Kako smo premagali komunizem in se celo smejali. Ugoden nakup risalnih desk Gorenje Procesna oprema v stečaju prodaja večje število rabljenih risalnih desk. Ogled in nabava sta možna vsak dan od 10. do 13. ure. Kontaktna oseba: Miro Lešnik, int. tel. 353 ali 261 (ATC II). nič prikrajšana. Del izpada smo nadomestili z dodatnim delom. Zato bodo obračunane dodatne delovne ure in državi bo seveda treba plačati prispevke in davke tudi na te ure, tako kot jih je bilo treba plačati tudi za nadomestilo OD za čas stavke. Skratka: finančno bo država celo pridobila - vsi neposredni in posredni stroški pa gredo le na račun našega podjetja in nas samih. Ali ne bi bilo zatorej pametneje, da bi nezadovoljstvo izrazili le s krajšim protestnim zborom, tako kot so to storili v mnogih drugih podjetjih? Ali ni morda palica spet zgrešila ta pravo zadnjo plat? V teniški ligi HZA in Servis V prvem delu teniške lige za leto 1$ so v vodstvu igralci ekip HZA v A in Servisa v B ligi. dc S tekmovanjem v drugem delu b0 nadaljevali 31. avgusta 1993, sklenili pazi ^ igravanjem v mesecu oktobru. Vrstni red. ligal. HZA (Bujan, Jeriha) 8 točk, 2. TIM 9. ' 3. PPA 4, 4. KH PPA 2, 5. RG 2, 6. POIN' " 7. KAO, B-liga: 1. Servis (Bajec, Movh),« '01. 2. Rekreacija 4, 3. DV. NAP, 4, 4. SAK4,5. r 4, 6. Nabava 2, 7. Invest. 0. S tekači med kolektivnim dopustom Člani tekaške sekcije Gorenje bodo med kol6* tivnim dopustom imeli treninge vsak t°r. jezeru (ob 18. uri), in vsak petek v Topolšici ' 17. uri z možnostjo igranja odbojke na pa6KJ Poleg tega pa so pripravili še izlete na tek o Bohinjskega jezera (24. julija in izlet v Avsi - na tek okoli jezera Ubelbach (blizu Gra°^ v nedeljo, 25. julija 1993. Prijave za pu- _:a in izleta (lahko se jim pridružijo delavci G°r^,v in njihovi družinski člani) zbirajo na trening1^ popoldanskem in večernem času pa lahko bite informacije po telefonu 850 845. ^ Enako velja tudi za tekaški teden ob Blau’ jezeru. Če bo dovolj prijav, bo organi*3^ taborjenje na Madžarskem (od 30. 7. do 1993). Organizirali pa bodo tudi vikend v r torožu s sodelovanjem (ali ogledom) nocd a teka 7. avgusta 1993. Nagradni turnirji v elektrod skem pikadu Morda si boste vsak teden vzelikejjj^ dve uri časa in se nreizkusi'!. zanimivem pikadu v tarčo? se preizkus M elektron^ idi3 Na to so pomislili v Gorenju Rekr®3^. d.o.o. in pripravili so nagradno ‘ i v super pikadu za Pokal polel' movanje v super pikadu : 1993. Tekmovanja (turnirji) bodo vsak pet' ek^ 19. do 21. ure v pikado centru v Sta^, Velenju (nad okrepčevalnico Sah® Tekmovanje poteka v dvokrožnem tur# skem sistemu na 7 krogov; zrn« pomeni 2točki, neodločen rezultat 1»P raz 0 točk. Pare določajo z računalnik ^ Pikado je elektronska naprava, . odšteva zadetke (npr. od 301 d° Zmaga tisti, ki doseže prvi številko O-Startnina je za člane Društva za špori^j rekreacijo Gorenje 300 SIT, za ostale^, ^ SIT. Polovico štartnine bodo namen nagradni sklad. Vsakotedenske rezultate bodo sešteV j dosedanji podobni turnirji so že nal® na velik odmev in precejšnje zanimam yC®V INFORMATOR, časopis za obveščanje del6 ^ Gorenja. Urejajo: dipl. novinar Božena Gorjan, h Jerčič, Dagmar Vrtačnik. Izhaja štirinajstdn6 , Naklada 4.360 izvodov. Grafična priprava: Ba a. ■ - ie. Velenje. Tisk in odprema: Tiskarna Vel6™,. Oproščeno plačila prometnega davka po sklep6 1/72 z dne 23.1. 1974.