IZ ZNANOSTI IN PRAKSE ga vidika je rezultate dozdajšnjega dela predstavil g. Boštjan Noč in na podlagi naših izkušenj nakazal prihodnje možnosti optimiziranja tehnologije. Na podlagi rezultatov večletnega pridobivanja cvetnega prahu je svojo tehnološko rešitev za pridobivanje kakovostnega cvetnega prahu in optimalnega osmu-kalnika predstavil čebelar g. Marjan Dolinšek, ki je v sodelovanju s ČZS in sodelavci pripravil prototipe osmukalnikov, ki bodo preizkušeni letos. Preverjali bomo, kako se med letom obnese material, iz katerega je izdelan osmukalnik, testirali učinkovitost oz. donosnost cvetnega prahu in ustreznost posebej prirejenega zračnega predalčka za zbiranje cvetnega prahu. Rezultati leto dni trajajočega testiranja bodo predvidoma znani letos jeseni. K sodelovanju v tokratni razpravi smo povabili tudi čebelarja z dolgoletnimi izkušnjami pri smukanju cvetnega prahu. Tako je svoj način oz. svojo dobro prakso smukanja cvetnega prahu predstavil g. Jože Pikelj z Izlak. Povedal je, da je večkrat naletel na zelo slabe osmu-kalnike, tako da jih je moral vedno predelovati, pou- Končno se je narava prebudila in začel se je najlepši čas za naše čebele in čebelarje. Verjamem, da ni čebelarja, pri katerem na novo prineseni nektar v panju ne bi vzbudil dobre volje. Spomladi smo čebelarji, še posebej začetniki, večkrat v dilemi, ali imajo družine dovolj hrane ali jim jo je treba dodati. Dilema vsekakor obstaja, saj je na prvem mestu skrb za čebelje družine, kljub temu pa lahko preveč dodane krme vpliva tudi na pristnost medu. Ne glede na to, ali krmimo čebele s sladkorno raztopino, sladkornim sirupom, pogačami z dodatki cvetnega prahu ali medu, moramo narediti vse, da predelana krma ne zaide v med. Zmotno je mišljenje, da se bomo tega problema rešili, če bomo čebele krmili s pogačami. Z izrazom predelana sladkorna raztopina, imamo v mislih predelano krmo za čebele, ki je lahko v vseh zgoraj omenjenih oblikah. Kadar govorimo o ponaredkih medu, imamo navadno v mislih med, ki so ga umetno proizvedli v laboratoriju, ali med, ki so ga proizvedle čebele, ki so jim med pašo dodajali sladkorno raztopino, da bi bili donosi večji. Manj pogosto pa pomislimo na to, da je * Mag., svetovalka JSSČ za zagotavljanje varne hrane daril pa je tudi, kako pomembni sta redno pobiranje cvetnega prahu in dolgotrajno čiščenje različnih fizikalnih nečistoč. Ob koncu razprave je ga. Nataša Lilek predstavila še higiensko-tehnične zahteve pri pridelavi cvetnega prahu, pa tudi postopke odvzema in skladiščenja peloda ter njegovo predelavo. Udeleženci razprave so bili seznanjeni tudi z zahtevami glede pravilnega označevanja tega pridelka, govorili pa smo tudi o hranilni vrednosti cvetnega prahu v prehrani ljudi in predlogih za določitev meril kakovosti za ta čebelji pridelek. Ob koncu je bila vsem sodelujočim ponujena tudi možnost diskusije in vprašanj. Opaziti je bilo, da so čebelarji zelo zainteresirani za pridelavo cvetnega prahu, saj ta čebelji pridelek postaja vse bolj cenjen tudi med porabniki. Prvi pogoj za to, da bodo čebelarji še bolj motivirani za njegovo pridelavo in da bodo v prihodnje začeli bolj izkoriščati naše naravne danosti, ki nam omogočajo tudi pridelavo cvetnega prahu, pa je brez dvoma optimizacija tehnologije pridelave. J ponaredek tudi med, ki vsebuje predelano sladkorno raztopino zaradi tehnološke napake. Te se navadno niti ne zavedamo, saj je posledica naše tehnologije čebelarjenja, predvsem v AŽ-panju. Tudi pri čebelarjenju v nakladnem panju pa tehnološke napake niso izključene, posebej, če če-belarimo s tako imenovano metodo prevešanja, ki je običajna za tehnologijo čebelarjenja v AŽ-panju. Če spomladi sate z zalego iz plodišča premeščamo v medišče, da bi preprečili rojenje, in če je nad Ikrb za pristen med Andreja Kandolf Borovšak*, andreja.kandolf@czs.si Sat, ki smo ga iz plodišča premestili v medišče, lahko označimo z risalnim žebljičkom, tako da ga ob točenju ne bomo iztočili. SLOVENSKi ČEBELAR 5/2015 LETNIK CXVII 169 IZ ZNANOSTI IN PRAKSE zalego venec hrane, ki ni nujno med, temveč predelana krma za čebele (bodisi zimska zaloga bodisi zaloga spomladanskega krmljenja), moramo biti pri točenju zelo previdni. Teh satov nikakor ne smemo iztočiti. Lahko jih porabimo za narejence, lahko jih uporabimo za poznejšo krmo za čebele ali pa jih znova premestimo v plodišče. Nikakor ne sodijo v točilo! Pred začetkom paše je obvezna tudi izpraznitev medišč. Če je spomladi v satih v medišču ostalo kaj zimske zaloge, potem jo moramo obvezno izprazniti, tudi če je na vsakem satu samo delček predelane sladkorne raztopine. Previdnost ni odveč niti pri spomladanskem krmljenju. Družin pred pašo ne krmimo, razen če je to nujno! V tem primeru jim dodamo samo toliko hrane, kot jo porabijo sproti, za orientacijo pa nam je lahko negativni donos na kontrolni tehtnici. Zavedati se moramo, da med ne sme vsebovati predelane sladkorne raztopine, tudi če je je samo odstotek. Takoj ko v medu najdejo snovi, ki mu niso lastne, namreč med ni več med. S poskusi, ki smo jih v JSSČ izvedli na naših čebelah, smo ugotovili, da nepristen med lahko povzročijo nepraznjenje medišč pred pašo, prevešanje satja s predelano krmo za čebele iz plodišča v medi-šče in spomladansko krmljenje družin. Analize dokazovanja nepristnega medu so vsak dan natančnejše, vendar so tudi precej zahtevne in drage. Najbolj točno nepristen med ta hip dokažejo v laboratoriju Intertek v Bremnu v Nemčiji. Ugotavljajo, kakšne ogljikove izotope vsebuje med, kakšno je razmerje med izotopoma C13 in C13, pa tudi to, ali med vsebuje kakšne snovi, ki so mu tuje. Če npr. ugotovijo, da je vsebnost encima betafruktofurano-zidaza več kot 20 enot/kg medu, ali če ugotovijo, da je vsebnost beta gamaamilaze več kot 5 enot/ kg medu, je med označen kot nepristen. Omenjena encima se uporabljata pri pripravi hrane za čebele, v naravi pa čebele nanju ne morejo naleteti, zato je njuna vsebnost dokaz, da je v med zašla krma za čebele. Nepristnega medu ne moremo odkriti samo z ugotavljanjem sestave sladkorjev v medu (glukoza, fruktoza, saharoza ...), zato bodite pri odločanju za preizkus pristnosti medu pozorni na to, da boste naročili ustrezno analizo. Med, ki vsebuje predelano krmo za čebele, sicer za človeka ni škodljiv, saj je v njem predvsem predelana sladkorna raztopina, ki je tudi v vsakdanjem življenju zaužijemo precej, vsekakor pa proizvod, ki jo vsebuje, ni tisto, kar je porabnik kupil, temveč je ponaredek medu, zato si ne zasluži tega imena. J PE ČEBELARSKI CENTER MARIBOR Streliška 150, Maribor-Tel/Fax: 02/331 80 10 Delovni čas: od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure, sobota:od 8. do 13. ure; v nedeljo zaprto. GSM: 051/348-426 e-mail:jana.pp@amis.net www.cebelarski-center.si Zaščitna oprema za čebelarjenje Posode in točila za med Sladkor in sladkorne pogače, sirup za čebele Nudimo vam: Voščene satnice AŽ, LR Satniki AZ - lipovi, rogljičeni Panji AŽ, LR, LR 2/3 Drobni pribor Naročeno blago vam lahko pošljemo po hitri pošti, pri večji količini pa po želji dostavimo na dom! Kozarce za med Pokrovčke s čebeljimi motivi Stekleničke za propolis Steklenice raznih oblik in velikosti Kartonsko in plastično embalažo PE ČEBELARNA OB PARKU Tyrševa 26, Maribor, Tel./Fax: 02/251 60 12 Delovni čas: Pon., sre., pet. odprto od 9h -17h JANA - Trgovina, posredovanje, zastopanje - Jana Pušnik Pokrivač s.p., Maribor 170 Slovenski čebelar 5/2015 Letnik CXVII