Sf^csko^no glasilo 9,Zveze gostilničarskih zadrug mariborske oblasti v Mariboru**. Uredništvo in uprava v palači Pokojninskega zavoda. — Naročnina, za nečlane letno 30 Din, člani gostilničarske „Zveze" dobivajo list brezplačno. Štev. 4. MorIDor, cine 20. aprila 1920. Leto VII. Gostifničarstvo i ozirom na splošno dobrobit Da dela vsak stsn najprej zase in šćle potem za sorodne pridobitne kroge, se nikakor ne more zameriti. Tudi deio gostilničarskih organizacij, ako delajo, je predvsem usmerjeno v korist gostilničarske obrti kot take. Vendar pa se pri vsaki večji akciji upoštevajo zelo tudi splošne narodove koristi. Posredno ali neposredno, takoj ali v doglednem času imajo vse navidez neupravičene zahteve gostilničarstva svoj bene za cel narod. Ena takih akcij je tujski promet. Slep in gluh bi moral biti, kdor bi trdil, da tujski promet ni odvisen od gostilničarstva. Sedanje gostilničarstvo absolutno ni kos tem zahtevam, ki rnu jih danes nalaga tujski promet. Gostilničarstvo se mora dvigniti, — pa se ne more. Pred leti je gostilničar zaslužil predvsem na vinu. Danes se je konzum vina skrčil pod polovico, a davki na vino so narasli najmanj za 206%. Davčna oblast bo gotovo lahko dokazala, da nima mnogo večjega dohoda iz tega naslova, kar je popolnoma jasno. Saj se ne plačuje od onega vina, ki „se „neJ ! iz istega vzroka, kar naj nam dopisniki oproste, zlasti Ormož in Ptuj. »Slovenija«, glasilo Zveze za tujski promet v Sloveniji in Tujsko-promet-ne zveze za mariborsko oblast je priobčila izpod peresa g. Alfonza Mencinger v Bohinjski Bistrici pod gornjim naslovom članek, katerega radi njegove zanimivosti objavljamo dobesedno: &aj bi se pri nas splošno uveljavil slovenski način pripravljanja jedi! Kakor prehranjevanje, doživlja po svetovni vojni tudi kuharska umetnost temeljit preokret: na mesto prejšnje mnogovrstnosti in preobilnosti jedi stopa skromna odmerjenost in se bolj in bolj uveljavlja zadovoljevanje s preprosto, seveda pa okusno pripravljeno hrano, kakršna ustreza ugo^-tovitvam znanstvenikov, ki so dognali, da je za pravilno prehrano posameznega človeka potrebna samo odmerjena množina kalorij in da njih preobilica človeškemu organizmu škoduje, kakor mu škoduje, če jih vase dobiva premalo. Francoski kralj Ludvik XIV., ki je živel pred 20U leti, je rad prirejal gostije; ob navadnih obedih se je serviralo najmianj po 32 različnih jedi, slavnostne pojedine pa so jih obsegale po 34 do 60. Kdo hi si mogel, odnosno hotel privoščiti kaj tacegn danes in kateri želodec hi dandanes prenesel toliko množino jedi brez slabih posledic? Že pred svetovno vojno se je med kulturnim svetom evropskim pojavil m dokaj hitro razmahnil n okret, da bodi naša. hrana zmernejša in preprostejša, izza leta 1925. pa se ta zahteva uveljavlja vse odločneje in je ponekod celo že dobila izraz v posebnih oblastvenih ukrepih. Danes se — izvzete so le slavnostne pojedine — že vsi sloji povsod v Evropi pri hrani utesnjujejo, kolikor se le morejo: vsak si odmerja prehrano po_ svojih dohodkih. Nekdanje razkošne, tudi po dva in več dni trajajoče pojedine so zdaj že kaj redek po- Fran Škof: ilaša hrana. 3. nadaljevanje. Dri drugem nadaljevanju popravi: v prvem stolpcu: 109 dm:l medu v: 109 dm3 /edu; v tretjem stolpcu zgoraj: 1 gram v 1 galoni v: 1 gvain v 1 galoni; v četrtem stolpcu prva vrsta: kovine Nabrija v: kovine JNaZrija. Organska živila. Tu smo v uvodu omenili ogljikove bydrate, tolšče in beljakovine. Oglejmo si najprej natančneje ogljikove hydrate. Važni so predvsem: 1. Sladkorji, ki imajo najmanjše delce, t. j. »molekule« sestavljene iz 6 atomov C-ogljika, 12 atomov H-vo-dika in 6 atomov O-kisika in jih torej pišemo kratko G0 H1* G6. Ker vzamemo pri vseh sladkorjih število 6 za osnovno število in imamo pri teh Sladkorjih enkrat C\ jih imenujemo s tujo besedo splošno »mono-sacchuridu. Beseda »mono« pomeni enkrat, »saecharidi« pa sladkorji. Mo-nosaccharidi so: a) grozdni sladkor, imenovan tudi dextrosa ali glukosa (izgovori: deks-troza ali glukoza), ki se nahaja predvsem v soku dozorelega grozdja in je po njem tudi dobil svoje ime. Nahaja se pa tudi v medu, v sladkem sadju in drugih rastlinskih delili ter v seču (urinu) pri znani sladkorni bolezni »Diabetes«. V našem organizmu se tvori ta sladkor največ iz škroba, lahko se pa tvori tudi iz beljakovine in sicer, kakor kaže preiskava uri diabetičnih iz 100 g beljakovine približno do 60 g grozdnega sladkorja. Ta sladkor dobimo tudi lahko iz trsnega sladkorja, vendar ^a pridobivamo tehnično največ iz škroba in se zato imenuje tudi »škrobni sladkor«, oziroma iz krompirja, t. j. iz krompirjevega škroba in ga imenujemo »krompirjev sladkor«. Popolnoma čist grozdni sladkor je bel, v vodi lahko topljiv prah. Svetlobne žarke lomi na desno in pravimo, da je desno (dexter) optično aktiven, zato dextrosa. Ako pridenemo jav. Tudi preprosti ljudje že vedo, da je za pravilno prehrano potrebna samo izvestna množina beljakovin, masti in ogijikovnik vodanov. Veda je dognala, koliko teh snovi potrebuje človeško telo, da se preživlja in razvija ter da ostane zdravo, čvrsto in za delo sposobno. yPo navodilih vede bodi urejeno tudi naše prehranjevanje in po njih se ravnaj tudi naša kuharska umetnost! V Sloveniji se za goste kuha na kaj mnogovrsten način: po dunajsko, po srbsko, po češko, po francosko, po italijansko, po angleško itd. ter — po domače. Najbolj se je pri nas udomačila takozvana dunajska kuhinja. Srbski način pripravljanja jedi se je mogel udomačiti le ponekod, ker je za naš okus v splošnem vse preveč maščoben. Češka kuhinja se je ukoreninila le v krajih, kjer so večje stalne češkoslovaške kolonije in kamor redno prihajajo Gehoslovaki. Na francoski način se pripravljajo jedi samo v nekaterih naših veieobratih, po italijansko pripravljene pa se dobijo povsod, kjer so se po prevratu nastanili Slovenci s Primorja, iz Gorice, iz Trsta itd. Angleški in ameriški način prehranjevanja se pri nas kar ne more udomačiti, čeprav sta zelo primerna in četudi sta Slovencem, zlasti tistim, ki so bili daljši čas v Ameriki, dobro znana. V nasprotju z Angleži in Američani smo namreč navajeni, le malo zajtrkovati, nekoliko več kositi, za večerjo pa se dodobra založiti (da potem vso noč stokamo). Tujski promet v Sloveniji se razvija povoljno. i!rvi pogoj za nadaljnji, še ugodnejši razvoj pa je razen prirodnih lepot naših krajev in udobnosti v gostom odmenjenih bivališčih po mojih izkustvih pravilna in zadovoljujoča prehrana. Propaganda za obisk naših krajev ne zaleže, če še tako podčrtava priredile krasote in ljubeznivost prebivalstva; uspešna bo le tedaj, če jo bo podprla tudi zadovoljiva postrežba po znani nemški ugotovitvi: »Die Liebe geht durch den Magen« (ljubezen ima svojo najboljšo podlago v želodcu). Te vodni raztopini nekoliko kvasu. t. j. glivic kvasovk, prevre sladkor orga-nično in se pretvori v alkohol in ogljikovo kislino. Škrobni sladkor, ki pride v promet, ima navadno primešanega še nekaj dekstrina in je zato rjavkaste barve. Cenejši je kot konzumni sladkor, pa tudi manj sladak. Dre tvor jen v toplotno energijo proizvaja 1 kg — 3742.6 Kal. b) Sadni sladkor, fruktosa (po »fructus« = sad) laevulosa (laevus = levi) ima sicer procentuelno enako sestavljen molekul, torej tudi G° H13 O", a njegova struktura je drugačna, v molekulu so namreč posamezni atomi drugače razvrščeni. Zato so tudi lastnosti tega sladkorja drugačne, kakor grozdnega sladkorja. Najvažnejša razlika je v tem, da lomi levuloza svetlobne žarke na levo in je torej levo aktivna, obratno torej od dekstroze. Tudi ta sladkor najdemo v sladkem sadju, pa tudi v medu in tudi njega lahko pridobivamo iz trsnega sladkorja. Skupno z dekstrozo tvorita takozvani invertni sladkor, ki se nahaja predvsem naraven v medu. Lahko je topljiv v vodi, tudi prevre lahko s kvasom v alkohol in ogljikovo kislino, vendar zelo težko kristalizira in ne pride samostojen v promet. Ako opazujemo med, ki dalje časa stoji, opazimo, kako se počasi pričenja kristalizacija. Stvorjeni kristalci. ki jih opazimo v obliki zrnc so iz grozdnega sladkorja, ostala, gosto tekača masa pa iz sadnega sladkorja, ker ta toliko težje kristalizira, i kg tega sladkorja proizvaja 3755 Kal, torej nekaj več kakor grozdni sladkor. c) Galaktosa* imenovana tudi cere-brosa, vsebuje poleg grozdnega sladkorja tudi mlečni sladkor. Ta sladkor z navadnim kvasom ne prevre. Toplotne energije proizvaja 3751.5 Kal. d) Sorbosa, tudi sorbinosa ali sor-bin. Pridobiva se iz soka’ sadov jerebi ke (lat.: sorbuR aueupariai). Tudi ta sladkor ne prevre v alkohol. Toplotne energije da 3714.5 Kal. 2. Sladkorji, ki imajo dvakrat (di) G6 H12 O6 manj enkrat voda H2 O — G12 H24 O12 — H2 O = C12 ID* O11, imenovani disaccharidl so: a) Trsni sladkor, pesni sladkor, ljubezni iz želodca pa danes ne ustvarja več mnogovrstnost jedil, ki jih nudimo na izbiro, marveč samo še okusnost in izdatnost hrane, ki jo gostu dajemo za ustrezno ceno. Z drugačnimi besedami povedano: Gostov iz tujine ne bo na nas priklenila ne propaganda, ne krajinska lepota, ne ljubeznivost ravnanja, ne udobnost bivališča, če jim ne bomo znali dajati brane, kakršna jih zadovoljuje, in to za ceno, ki je noben preudaren gost ne bo mogel označiti za pretirano. Nedogledni bi bili uspehi, ako bi se vsak prizadetih tega zavedal in bi v svojem podjetju hrano in cene uredil tako, da bi z obojim lahko bil zadovoljen vsak gost, ki ni izrazit sitnež. Ker je med našimi hotelirji, restav-raterji in gostilničarji precejšnje število takih, ki bi bili zmožni, na podlagi hrane, kakršna je v navadi med nami Slovenci, ter na podlagi znanstvenih ugotovitev, kakšna bodi dandanes hrana, zasnovati poseben, slovenski način pripravljanja jedil, sem se odločil sprožiti to-le misel: Tisti izmed nas, ki se čutijo za to sposobne, naj bi se čim prej sešli na posvetovanje, na katerem bi se ugotovite pristne slovenske jedi, ter bi se na zgoraj omenjeni podlagi določil poseben, slovenski način pripravljanja jedi sploh in se torej osnovala pristno slovenska kuhinja, ki bi tako glede okusnosti in hranilne vrednosti kakor tudi glede na (ne preveliko) izbiro in na ceno splošno zadovoljevala. (Podčrtali mi. Opomba uredništva.) Takšna pristno slovenska kuhinja — seveda hi morala obsegati tudi bolnikom in okrevajočim namenjeno hrano — bi lahko postala vzor tudi drugim, sosednim krajinam. Restavracijska in gostilničarska obrt sta pred drugim poklicana, da jo uveljavita. Novodobnim zahtevam glede na hranilno vrednost, rua okusnost, na izbiro in na cenenost vsestransko ustrezajoča »slovenska kuhinja« bi razglasila sloves naše domovine daleč po kontinentu in bila odličen faktor tujske propagande. Točna in solidna saccharosa. To je sladkor, ki ga rabimo v gospodinjstvu. Ako ga segrevamo s kako razredčeno kislino, si prisvoji manjkajoči molekul vode in se razcepi v zmes dekstroze in ievuloze. To dosežemo tudi s pomočjo inverti-na ali diastaze. Pred cepljenjem je saccharosa desno optično aktivna, po cepljenju pa »invertira«, t. j., obrne polarizacijsko ravnino na levo, postane torej levo optično aktivna-, ker lomi levuloza močneje na levo. kakor pa dekstroza na desno. Ta sladkor se nahaja, kakor ime samo pove v sladkornem trsu (—saccha-rum), v sladkorni pesi in v soku mnogih drugih rastlin. V sladkornem trsu ga je do 20 procentov. Ta sladkor uporabljaj a največ izven Evrope. Sem je prišel iz kolonij in ga imenujemo zato kolonijalni sladkor. Danes se v glavnem uvaža le še v London in Amsterdam. Ima nekoliko finejši okus kakor pesni sladkor in vonja nekoliko po rumu. Iz sladkornega trsa., ki vsebuje trsni sladkor, destilirajo namreč, potem. ko ta sladi;or prevre, rum, podobno kakor pri nas na pr. iz sliv slivovko itd. V sladkorni pesi je 8 do 18 in še več procentov sladkorja. Sladkorno peso namreč vedno z umetnim gojenjem zboljšujejo in najboljše vrste vsebujejo že nad 18 odstotkov sladkorja. Ta sladkor je doma v Evropi in tudi naša- država ga že toliko pridela, da konkurira s ceno drugih sladkorjev na svetovnem trgu brez posebno občutne škode domačih konsumentov. Saccharoso dobimo tudi lahko iz sladkornega sirka (sorghum saccba-ratum), ki vsebuje do 15 odstotkov tega sladkorja. Koruza vsebuje do 9%. rdeča pesa do 8% istega sladkorja. V Ameriki raste drevo sladkorni javor, katerega sok vsebuje precej sladkorja. Najdemo ga tudi v soku naše breze. Znano je, da izdelujejo v nekaterih krajih iz tega soka celo vino. Tudi nekatere palme, dalje mnogi sadeži, n. pr. ananas, pravi kostanj, t. j. maroni, banane itd. vsebujejo ta sladkor. Najdemo ga tudi v medu poleg- grozdnega in; sadnega sladkorja in v mnogovrstnem sadju, v črnicah, malinah in drugih jagodah. Njegova postrežba ob skromnih, nikoli ne pretiranih cenah za dobra, sedanjim zahtevam povsem ustrezajoča jedila bo povzročila, da bodo gostje radi in v velikem številu prihajali iz tujine k nam, se radi mudili pri nas čim daljši čas in med nas prihajali zopet in zopet. Pretiravanje v cenah samo odbija in odtujuje ter ruši. kar smo zgradili do sedaj. Da bi na novodobnih principih prehranjevanja osnovana manjša izbira jedil gostilničarjem povzročila neprilike, se ni bati. Tem manj, ker ho re-dilnost in okusnost po znanstvenih ugotovitvah prirejene hrane tolika, da se ne bo več čutila potreba, za enkratno nasičenje zaužiti več različnih jedil. Izjemoma bosta seveda tudi poslej restavrator kakor gostilničar kdaj pa kdaj slišala tisti znani »Šta. i drugoga ništa?, ki ga slišita neredkoma sedaj, čeprav sta pred bahaškega za-frkljivca ali žvercastega sitneža položila jedilni list, obsegajoč do 50 različnih jedi. Toda taki, poudarjam: izjemni dogodki, ne morejo nikdar priti resno v poštev in ne morejo nikomur povzročiti utemeljenih neprilik. Z uvedbo »slovenske kuhinje« bi se naš tujski promet gotovo povzpel do nepričakovane višine. Vabilno moč prelestnih naših zdravilišč in letovišč ter divnih naših prirodnih krasot lahko poveča vsakdo izmed nas v svojem delokrogu s tem, da uvede tudi v svoj obrat enotno slovensko kuhinjo, ki bo prav zaradi svoje slovenske pristnosti zadovoljevala tudi najbolj razvajene inozemce. Strokovnjaki in praktiki: Na plan! Ne bo vam žal za delo, ker boste koristili samemu sebi in obenem sploš-nosti! Ordinirati je pričel v Gosposki ul. 23 v hiši »Spodnještajerske posojilnice« v Mariboru zdravnik De. Alfonz Raikmiiler Ordinacije: Ob delavnikih od 7. do 8. ure dopoldan in od 5. do 6. ure popoldan. Ob nedeljah in praznikih pa od 10. do pol 12. ure. toplotna energija znaša 3955.2 velikih kalorij za 1 kg. Direktno ne prevre, temveč mora najprej invertirati, nakar lahko zavre in se spremeni v alkohol in ogljikovo kislino. Je to naj-sladkejši izmed vseh sladkorjev. V vodi se prav lahko topi, kar je gotovo vsakemu znano in lepo kristalizira. Kandissladkor je kristaliziran pesni sladkor. Tali se pri 160° G. Pri močnem segrevanju se spremeni v rjavi karamel, ki ni več sladak in se uporablja le za barvanje živil in poživil, n. pr. za barvanje umetnega ruma, konjaka, likerjev, peciva itd. Znan je --pod imenom) »sladkorni couleur«. b) Mlečni sladkor, laktosa (lac, latinsko = mleko) laktobiosa. saccha-rum lactis se nahaja večinoma v mleku sesalcev in ga tudi iz njega pridobivamo. Mleku odvzamejo najprej tolščo, nato sirnino in potem šele sladkor. Obenem z drugimi snovmi tvori ta sladkor redilno vrednost mleka. Njegova toplotna energija znaša 3951.5 Kal. Ako ga kuhamo z razredčeno kislino, se pri kuhanju hydxoli-tično cepi — analogno, kakor trsni sladkor in sicer v grozdni sladkor in galaktozo. čist mlečni sladkor tvori v zvezi z 1 molekulom takozvane kristalne vode, to je vsaka drugače učinkuje na naš organizem, oz. na naša prebavila. c) Maltoza, maltobiosa ptyalosa, sladni sladkor nastane, ako obravnavamo škrob s sladno diastazo. Diasta-za je ferment, oz. encym, ki se tvori v kalečem ječmenu. Ko se razvija kalček (klica):, se tvori v ječmenu ob izvoru kalika obenem tudi ta snov. Fermenti, oziroma encvmi so beljakovinam sorodne snovi, ki imajo čudne lastnosti, da se po njih vplivni cepijo večji molekuli organskih snovi v manjše. Škrob cepi diastaza obenem v sladkor in dekstrine, ki so nekaki deli ali ostanki škrobovih molekulov in imajo lahko različno velike molekule, a na vsak način manjše od škroba. Maltoza zelo lahko prevre s pomočjo navadnih pivnih kvasovk (saccharo-mvces cerevisiae), kar opazujemo najlažje pri vrenjm piva, ko pridenejo ohlajeni, že s hmeljem začimbeni sladki pivni drozgi gliv kvasovk. 1 kg mal-toze da 3949.3 Kal. SAMOPRODAJA najboljšega pisalnega stroja I¥A1 LEfSaT Specijalist za pisarniške atrcje Mas*iboi*s Vetrinjske ui. 30 Telefon Interurb. 434 Dopisi* Prizadetim zadružnim članom. Točka 5. zadružnih pravil predpisuje, da je dolžan vsak zadružni član naznaniti pri pristojni obrtni zadrugi oz. nje načelniku začetek ali opustitev obrti in vsako spremembo v obrti kot n. pr. nastavitev poslovodje, ustanovitev podružnice itd, kakor tudi sprejem ali odpustitev pomočniškega osobja t. j. natakarjev, natakaric, blagajničark, kuharskega osobja, sobaric in sploh vso ostalo služinčad, ki dela za obrat. Glede pomočniškega in uslužbenskega osobja naj se pri prijavi navede natančno ime in priimek, rojstni kraj, dan, mesec in leto rojstva, domovinska občina, dan vstopa v službo, značaj zaposlitve, kakor tudi vrsta obrata, ime in priimek gospodarja ali zakupnika s krajem obratovanja in po možnosti prejšnjega delodajalca. Glede vajencev predpisuje točka 10. zadružnih pravi!, da se mora skleniti pismena učna pogodba v teku štirih tednov potem, ko se je pričelo učno razmerje. Pogodba se mora vknjižiti pri načelstvu v za to določeni zapisnik. Načelstvo zadruge opozarja vse prizadete, da ne bo pod nobenim pogojem potrdilo učnih spričeval onih vajencev, ki niso pri zadrugi sklenili učne pogodbe ter niso v redu prijavljeni. Učnim mojstrom pa preti od obrtnih oblastev poleg tega tudi občutna kazen radi malomarnosti v izvrševanju obrtnih predpisov. Zadruga poživlja vse gostilničarje, da zadostijo predpisom §§ 5. in 10. zadružnih pravil ter javijo vse zgoraj nastale spremembe v obrti ali pa pri uslužbenstvu ozir. vajeništvu pri zadružnem načelstvu vsaj do 15. junija t. 1. sicer bode zadruga primorana proti onim članom, ki bi se temu pozivu ne odzvali do omenjenega dne, uvesti disciplinarno postopanje v smislu zadružnih pravil, ne glede še na neugodne posledice s strani obrtnih oblastev. — Gostilničarska zadruga Slovenska Bistrica, načelnik Ivan Kos. (Zveza pripominja, da velja gornje opozorilo tudi za vse ostale gostilničarje, kavarnarje in hotelirje, zato priporoča, da se čim strožje ravnajo v zmislu zgorajšnjega članka. Vrelec „Temper uporabljajte kot namizno vodo, primešajte jo vinu, ker razkraja zdravju škodljivo vinsko kislino. Uporabljaj" te jo nadalje s sadnimi šoki, ker Vam daje z njimi pomešana najboljše brezalkoholne pijače. Vrelec „Styria“ Vam z največjim uspehom zdravi želodčne čire, kakor tudi katar želodca in čreva, Vrelec „Donat“ je po svoji koncentraciji najmočnejša dosedaj znana zdravilna voda. Z najboljšim uspehom jo predpisujejo zdravniki pri žolčnih kamnih, pri zaprtju, pri sladkorni bolezni, kakor tudi pri gihtu in hemeroldih. Zahtevajte rogaško slatino po vseh gostilnah in trgovinah v originalnih steklenicah. , ■ - ieldrgoMlna z mm * ?.OsS . , 'h \QY> Maribor, Trg svobode 3. ^ Bogata zalaga belega m rdečega vina v sodih in steklenicah. Cenik in vzorci vedno na razpolago. Uredništvo gostilničarskega lista' je prejelo za objavo v lista od raznih zadrug pozivne članke na svoje člane glede poravnave zadružne članarine. Da ne bomo vseh objavljali, pozivamo tem potom vse zamudnike, da čimprej poravnajo svoje obveznosti pri svojih zadrugah. S tem bodo storili le svojo stanovsko dolžnost, obenem pa veliko koristili organizaciji in njenemu delovanju, končno torej samim sebi ; na drugi strani pa prihranili nepotrebne stroške za opomine ozir. iztirjevanje. Vsak član gotovo zna, da redno pla čevanje zadružnih prispevkov je pogoj uspešnemu organizaci jskemu delu. Zato ne odlašajte s plačilom! Slav. Bistrica: Poziv. Gostilničarji! Nadzorujte sami ali pa potom zaupnih oseb vinotoče lastnega pridelka, takozvane «pod vejo», trgovske točilce, v kolikor še obstojajo, kakor tudi drugo eventualno nesolidno konkurenco ter o morebitnih nered-nostih takoj poročajte svojim pristojnim zadrugam, katere bodo ukrenile potrebno. Ivan Kos, načelnik. Vinski sejem v Ljutomeru. Podružnica Vinarskega društva za Slovenijo v Ljutomeru nam pošilja naslednjo notico v objavo : Za dan 10.aprila tl. določeni vinski sejem in razstava vina v Ljutomeru se je moral iz tehtnih razlogov preložiti in se vrši dne 29. apriia 1928. Kakor prejšnja leta bo tudi ta prireditev dokazala, da se pristni «ljuto-merčan» dobi samo v Ljutomeru. Kljub lanskemu deževju v rani jeseni so vina prav prijetnega harmoničnega okusa. To je pripisovati predvsem pozni trgatvi, ki je v ljutomerskem okraju postala že običajna. Ker so vinske zaloge zadnjega letnika posebno obilne, bo tudi izbira vina prav lahka. Gostilničarjem, vinskim trgovcem in drugim ljubiteljem dobrega vina se bo nudila ta dan naiiepša prilika za nakup prvovrstnega blaga po zmerno nizkih cenah. Sprememba posesti. Po ukinitvi nekaterih nočnih vlakov na progi Zidam most - Maribor je nastala na postaji Pragersko vsled neugodnih železniških zvez, potreba po prenočiščih, sicer mora mnogo potnikov prečuti celo noč v kolodvorski čakalnici. Da bi pa temu odpomogei, je kupil tamošnji agilni in podjetni kolodvorski restavrater gospod Alojzij Majcen vis a vis kolodvora na Pragerskem prostorno stanovanjsko hišo, ki jo bo v najkrajšem času preuredil v udobna prenočišča, na kar že sedaj opozarjamo cenjeno občinstvo, Gospodu Alojziju Majcen, našemu dopisniku in članu ter odborniku sio-venjbistriške Gostilničarske zadruge, bivšemu hotelirju na Bledu, hotel «Tri-glav», pozneje hotel «Sekanovic», želimo v njegovem podjetju najboljši uspeh, zlasti z ozirom na to, da bo njegov načrt služil celokupnosti in tujskemu prometu. Izvoz plzenjskoga piva. Ena najvažnejših postavk češkega izvoza je bilo že pred svetovno vojno plzenjsko pivo. Redko kateri drugi proizvod je bii v inozemstvu tako poznan in popularen, kakor plzenjski ,praizvor‘. V vsaki večji restavraciji zapadne, vzhodne in srednje Evrope se toči plzenjsko pivo kot najbolje izmed o-stalih vrst. Vendar pa vrlo mnogo piva, ki se ga popije pod etiketo plzenjskega «Praizvora» v inozemstvu, ni nikdar videlo zapadno-češke metropole. Razume se da, da je vojna težko oškodovala češko industrijo piva in tako se je dogodilo, da je pivovarna v Piznju, ki vari pivo «Praizvor», vsled pomanjkanja hmelja in slada 1. 1918 producirala samo 155.000 h! piva. V tem času je izvoz skoro povsem prestal in vse, kar se je v tem času prodajalo v inozemstvo, je bila ie imitacija. Po vojni je rastla produkcija od leta do leta tako, da se je I. 1928 produciralo preko 900.000 hi ali 90 milijonov litrov. Istotako je rastel v poslednjih letih tudi izvoz in osvojila so se zopet stara zgubljena tržišča. Po desetih povojnih letih se je produciralo okoli 600 milijonov litrov pravega «Praizvora. Investicije, ki so stale mnogo milijonov, so omogočile razširjenje pivovarne, ki je sedaj naravnost malo mesto za sebe in zaposluje 1600 delavcev, uradnikov I in kemikov. Izvoz jugoslovanskih vin v Ceho-slovaško. Po obvestilu, ki ga je prejela Zbornica za trgovino, obrt in industrijo v Ljubljani, je ministrstvo za kmetijstvo porazdelilo letošnji kontingent 110.000 lil vina v sodili za izvoz v Ce-hoslavaško po znižani carinski tarifi na posamezna vinorodna področja na sledeči način: na župskonegotinsko področje 4000 lil, na vršačko področje 30.000 M, na sremsko področje 16.000 hektolitrov, na mostarsko področje 4000 hi, na dalmatinsko področje 43 tisoč hektolitrov, na maslovaškozagor-sko področje 6000 M, na slovensko področje 7000 M. Od 10.000 hektolitrov vina v steklenicah pa pripada na področje Slovenije 7000 hi, na mostarsko področje 1.500 M ter na dalmatinsko področje 1.500 M. Razno. Društvo «Atena» v Ljubljani je dalo v promet naravnost senzacijonalno novost, pripravno za gostilne, imenovano «Zabavno ko)o». Kolo obstoja iz kartona, na katerem je umetno zloženih v krogu 100 raznobarvnih pisemc, v katerih so natiskani verzi zabavne vsebine približno kot na odpustkih. Vsako pisemce s ane Din 2'—. V mnogih kuvertah pa najde srečni kupovalec namesto verza nakaznico za eno založbo «Beiomodre knjižnjice», kamor naj srečnik pošlje nakaznico. — Poštno obratno dobi popolnoma franko knjigo, ki jo je zadel. Med dobitki je v vsakem kolu poleg drugih tudi kuharska knjiga, ki sama stane v knjigarnah Din 115'—. Kolo nudi torej zabavo, nagrado in dobiček. Vse pobližje informacije daje pa na razpolago društvo «Atena», Ljubljana. Smrtna kosa je pobrala v Žalcu dne 10. t. m. ob 9. uri posestnika, gostilničarja - člana, g. Jurija Horvat, očeta dolgoletnega podnačelnika in odbornika Gostilničarske zadruge v Žalcu, gospoda Rudolfa Horvat. Pokojnemu bodi zemljica lahka, ostalim naše iskreno sožalje. Načelnik Ivan Virant. Umrla je dne 1. apriia t. 1. na Velikem Otoku pri Postojni gospa Terezija Starman, mati popularnega in agilnega gostilničarja gosp Rado ta Starman, odbornika Gostilničarske zadružne zveze in Mariborske mestne zadruge. Naj počiva v miru ! Ostalim naše sožalje ! Bela žena je pokosila dne 3. t. m. tudi gospo losipino Vavpotič roj. Eich-holzer, gostilničarko in posestnico v KURO čoviji ilggriisoi«, Hoiroika G* 19 so priznano najboljše kvalitete. 60 vrst vseh velikosti stalno v zalogi. Na željo se izgotovijo čevlji po meri v par dneh. Ljutomeru. Pokojnica je bila sestra načelnika slovenjgraške Gostilničarske zadruge, g. Josipa Eichholzer ja. Bodi ji večni mir ! Naše iskreno sožalje ! barija Habjan f. Nit življenja je pretrgaia začetkom tega meseca neizprosna koščena žena tudi splošno priljubljeni in obče spoštovani gostilničarki, gospej Mariji Habjan-ovi, soprogi uglednega čiana-gostiiničarja g. Ivana Habjan, mesarja in posestnika ter odbornika Gostilničarske zadruge v Šmarju pri Jelšah. R. I. P. Ostalim naše globoko sožalje! Neprijetna grožnja. Iz bližnje pošte smo dobili vrnjen »Gostilničarski list* z opazko: »Stranka umrla se vrne*.? Velika omara za led (Eiskasten) poceni na prodaj pri Anion Hlacun Maribor, Gosposka ulica 19 Cenj. hotelirjem, kavamarjem, restav-raterjem in gostilničarjem se priporoča posredo¥alnica za službe Elize LORBER Maribor, Vetrinjska ulica št 5. Dovoljujem si p n. občinstvu naznaniti, da sem 16. marca 1929 prevzela restavracijo in kavarno ,PROMENADA Maribor, Tomšičev drevored katero sem dne 24. marca 1929 otvorila. Potrudila se bom, da nudim svojim c. gostom pri_ najnižjih cenah najboljše v jedi in pijači. Prosim za mnogobrojni obisk ter se priporočam p. n. občinstvu. S spoštovanjem Kati Vidmajer, roj. Koragia. Gostilničarji! Ako hočete Vaše goste zadovoljiti, uporabljajte za brizgance Radensko mineralno vodo. K novemu rezkemu in kislemu vinu vzemite Radenski kraljev ali Radenski zdravilni vrelec, ki mu odvzame kislino in ga napravi prijetno pitnega. Za stara vina pa porabljajte Radenski Gizeia-vrelec, ki ne počrni nobenega vina. I JAKOB PERHAVEC, Maribor, Gosposka 19 Wa drobno! tovarna za izdelovanje dezertnih vin in sirupov. Vinski kis, špirit, vse vrste likerjev, tropinovec, droženko, slivovko, rum, konjak itd. po zmernih cenah. _______________________;_____________;____________________________________ Na dobalo! iHBES M Register blagajne National oroizvodi svetovnoznane tovarne The kationa! Coch legister £omparsy, Dalton, Ohio, Ulfl Edino generaino zastopstvo za Slovenijo H&sgo Wmsis Zagreb, Gunduličeva ulica 4 Lastna mehanična delavnica Orginalne NCR potrebščine kakor tudi originalni rezervni dfeli za blagajne. Naši zastopniki in potniki se legitimirajo s pooblastilom. ICawar,gia ICsib®ref Maribor, Aleksandrova c 45 nasproti glavnemu kolodvoru. 'Dnevno koncert z najmodernejšim kabaretnim programom. Vsako nedeljo in praznik popoldanski koncert s celotnim sporedom od 3. do 6. ure. —• Največje zbirališče tujcev. Prvi pogoj za zdravje je dobra domača hrana. pod zelo ugodnimi pogoji spreierna BREZALKOHOLNA RESTAVRACIJA „PRI ZVEZDI" flari&or, Taborska 11 (Pod mostom 11) Prvovrstna hrana dnevno 12'50 Din-Za ju trk se dobi že od 6. ure dalje. Priporoča se : ILISIk LJUBI. šampanjec ,$ouakr Bouvier Demi sec (bela glavica), Bouvier sec (zlata glavica), Bouvier Cuvee R6serv6e (rdeča glavica). fOemrstv®: G^rnSa IJadgoiaa. h !jt Zastopstvo za Slovenijo: Kerne irs Favai, Ljubljana. Cenik gra tis in franko. Veieposestv© vinograd >v CLOTEH BOUVIEII Gornja Radgona Vrste letnik: 1921 Ljutomerski riziing, » 1923 Tigermilch, » 1923 Ljutomerski rizling, » 1924 Murski biser in mnogo drugih. lE2]k:!3p>o:i?‘&x&£& 1-a. i £i lastnik Albin Pristernik Maribor, Aleksandrova c. 19 Najcenejša trgovina za gostilničarske potrebščine, kakor žlice, vilice, noži, namizni prti, servijete in razno drugo blago za osebno potrebo kakoruogavice, srajce itd- po brezkonkurenčnlh cenah. Na drobno S Na debelo! Geni. Mri is botre se vljudno vabijo k nakupu daril, zlatnine in srebrnine pri ienomirani tvrdki Mlojas Si&smpf zlatar MBOS, Koroška cesta 8. tam se sprejema tudi staro zlato in srebrne krone po najvišji ceni v račun. Prevzem gostilne. Cenjenemu občinstvu vljudno naznanjam, da sem prevzel gostilno Jraiiasia" Maribor, Strma ulica Trudil se bom vedno, cenj. goste postreči z dobrimi in cenimi vini lastnega pridelka, kakor tudi z izvrstnimi jedili. Z odličnim spoštovanjem Franc Marx. t J • IME e s? o dLaJj« o J £5 splošno mol ml © ra. j e ! da se dobe najiepši in najčednejši KLOBUKI po reelrith' cenah pri 9NI HSBlGHEiš, IHilBOi, RlEUroua cesta 11 Popravila od Din 25'— naprej. — Velika izbira rokavic in nogavic. Velika izbira! Hizke cene! v,?, n BREZALKOHOLNE PIJACE: brez saharina, brez esenca, brez ekstrafiton, iz svežega sadja in iz grozdnih jagod. PHHH MALINOVEC vpliva pomirjevalno na srce, I BEZGOVEC ima odvajalno moč, čisti kri, pljuča in ledvice, i BORO VN1ČAR zapira, zdravi želodčne in črevesne bolezni, EHjfa GROZDNI SOK nadomešča grozdje, i RIBEZOV SOK je bogat na citronovi kislini, VIŠNJEV SOK prijetno diši, je prav dober, lUl^ JABOLČNI SOK hrani jabolka v steklenici vse ieto, § SOK je prijeten po duhu in okusu, lipil ČREbNJEV SOK nadomešča črešnje v vsakem letnem času HiS OSTROŽNI ali ROBSDNlČNi SOK gasi žejo in je zdravilen. U zalegi so tudi BitUSNiCE (kompot) in MARMELADE iz marelk, jagod, malin, kutin in mešane. SKCJBL A MARIBOR, TRUBARJEVA ULICA 9 Veletrgovina z železnino PINTER 8 LENRRD IspitaF, RlEiisondrouo c. Ut P Priporoča svojo bogato zalogo kuhinjske posode, navadno emajlirano, »IDEAL« kakor tudi »SPHINX« ter vse druge za gostilničarje in hotelirje potrebne predmete. Pohištvo, posteljnina, preprog®, linolej, pohištvene predmete za gostilničarje in zasebnike ima po zelo nizkih cenah Kar! Preis Maribor, Gosposka 20« Ilustrirane cenike brezplačno. . - . Modna trgovina Anton Paš Maribor, Slovenska ul. 4. Potrebščme za krojače in šivilje, čipke, vezenina, gumbi, modni našivi, svileni trakovi, svila za šivanje, D M. C preo-meti za vezenje, šifon ter vsa druga drobnarija Nogavice, rokavice, srajce, kravate, jopice, vso damsko, moško in otroško perilo, volnene veste itd. SS^sgo sotidae cene ! USŠE ZLATO SREBRO Alti* JLečitil! Celje, Glavni trg šf. 4 KUPUJE STARO ZLATO SREBRO Največja zaloga pristnega dalmatinskega vina Prodajam na debelo kakor tudi v va-gonskih količinah po najnižjih cenah. Na zahtevo vzorci na razpolago. Priporoča se Povodrnk, EtJIaršbog* Vojašniška ulica št. 6. Damske pomladanske klobuke vseh vrst in barv kupite najceneje pri MHariji Jahti modistlnja Maribor, Stdna ul« št. 2 Sprejme pop r a vila vseh vrst ceno, tjjtro in solidno. s/aNDB ALPAKA VODILNA v SREBRO ZNAMKA pouiižiB in uiiBizni pbIIidp ZALOGA lil RAZPOŠILJALNICA ZA JUGOSLAVIJO SREČKO PODGORNIK M SR I BOR, MAISTROVA 3 Albert Vicei trgovina z kuhinjsko opremo hišnimi potrebščinami, emajlirano, pločevinasto, vlito in aluminijevo posodo, porcelanasto, kamenito in stekleno robo Maribor, Glavni trg Poročne prstane zastonj ne dobite nikjer, vendar pa po nizkih cenah pri A. Stiimpl zla far Maribor, Koroška cesta 8 6 kar. zlate od 40 Din naprej 14. » » » 80 ». » Staro zlato in srebrne krone se vzame v račun. Najboljše blago po najnižji ceni. Q S f 0 d Sl j ct Ugodni plačilni pogoji, štajerska vinarska zadruga r. z. z o. z. ® MAItiBORU, Meljska cesta 10 j nudi kot organizacija prodlucento^ vse vrste garantirano pristnega belega vina, tako Ijufcmsrdasaaj lialcžsna in pskrčana po najugodnejših cenah. Prvovrsta sortirana vina vedno v zalogi. Veiežganjarna Izdelovanje likerjev in sadnih sokov Adalbert Gusel Maribor ANTON MACUM MSLftIBOlt, Gosposka 10 priporoča bogato zalogo vsakovrstnega št®fa za moške m ženske obleke ter plašče, platna, geadla, nami snih p»»4ow iz voščenega in pralnega ____ platna, odej itd. Use ume miiiiifaiituFnegs blaga ? najo^ji izbiri in soildni postrežbi. Kupni!e samo pri ivrdlsaii. Hi si®.s podpiral > s CE^B i?i Franjo fJajnSc® ^©ietrgcvlna e w SL©¥E^JS1^^00Ua Lastni vinogradi. Rasna odlikovanja. Vzorno kletarstvo. Vina v steklenicah (buteljke) vseh vrst. Viško črne dalmatinsko vino za zdravila. Zajamčena sssSIdssai Ifi iočirsa postrežba. — Ceniki sia raispoiesgo. — Zelo ugodeai plačilni pogoji. | LjuMlana, Laško In Maribor priporoča svoje prvovrstno dvojno marčno pivo^ eksportom ležak Iti temno pivo, varjeno po bavarskem sistemu, ^SIerlctal^s^ ,^orter^ in vsem cenj. gostilničarjem in gostom. 2 odličnim spoštoenšem Delniška pivovarna »U n i o n«9 Ljuiiljana, MM m ianbor. Izdaja Zveza gostilničarskih zadrug v Mariboru. - Odgovorni se: Za Zvezo Drago Bernardi; za redakcije Karofperc; za Zvezno tiskarno Milan Četina. Vsi v Celju.