T e hio u l i I o. Kazavni podnk. Kuhinjska posoda. Snova. Kotpl, ponev, Irinog, ražen, pisker, plošča, skleda, torilo (skledica), penjenica, kuliavnica, sklednik, kuhinjska omara, burkle, kuhinjske klešče. Učba. Jedi za ljudi in včasi tudi za živino kuhamo; kje? Xaj večja kuhinjska posoda je kotel. Kotel j'p bakren, pa tudi meden ali mesingast. Bakreni je rudeč, medeni pa rumen, in se sveti, če se čedi in dergne. Ima roč ali uho, da se lahko prime ali obesi, nekteri ima tudi noge; ako se nanj poterka, zabrenči. V kotlu se greje voda za kuho in poniivanje, pa sp tudi lahko kaj kuha v njem. Naredi ga kotlar. — Ponev je železna ali bakrena; zakaj ? Je okrogla, in ima ročaj in tri noge. V nji se kaj cre ali peep. Naredi jo kovač ali ključavničar. — Trinog ima tri noge, je na tri vogle in ves železen; zakaj ? Xanj se postavljajo lonci, ponve i. t. d. Kdo ga naredi? — Ražen je žplpzen in dolg: na enem koncu ima zakrivljen ročnik, da se more obračati, kadar sloni na dveh stojalih. Xanj se natika nieso, da se peče. Kdo ga naredi? — Iz česa je lonec? kakšpn je? Nekteri iinajo tudi roče, nekteri tudi šobo; čemu? Lonci so znotraj pocinjeni. — Plošča, pokrovka ali čepina je železna ali lončena. Z njo se pokriva lonec in druge posode; kdaj in zakaj ? — V skledi se jedi prinašajo na mizo. Povejte kaj od sklede! — Torilo ali skudelica je niajhna, okrogla in preeej globoka. Iz nje pijemo kuhano vodo, mleko, kavo i. t. d. Kdo nareja lončeno posodo? iz česa? — Penjenica je železna ali medena , in inia lesen ali železen ročnik in na dnu luknjice, da se ž njo juha čisti in peni. Kdo jo naredi? — Kuhavnica je velika lesena in bolj plitka žlica, da se ž njo jedi mešajo. Kdo jo naredi? — V sklednik se devljejo pomite sklede in druga taka posoda. Sklednik je lesen in ima več policic. — V kuhinjski oraari so shranjene jedila in druge kuhinjske reči. — Kdo naredi sklednik in omaro? — Burkle so železne, iniajo dva roglja, in so na lesenem ročniku nasajene. Z njimi se postavljajo lonci v peč in iz peči. Kdo jih naredi? — Kuhinjske klešče so železne; ž njiini se ogenj prijemlje in popravlja. Kdo jih naredi? — V kuhinji se tudi rabi železna lopatica, Ieseni lopar, krevlja in omelo, nieh in pihavnik, poniinjek i. t. d. Kakošno in čemu je to orodje?