Metoda izveniolskega deia utiteljic v dekllških kroikih. IPredavala na prvem izobraievalnem tečaju pover. UJU tov. Marija Dolganova. — Snov za obravnavo v krožkih okrajnih učit. dru&tev.) S tem je končala jesensika doba. Z zimo pridnost. Zdravo stanovanje, vzdržcvanjc se začne tečaj po sistematičnem načrtu. zdravega stanovanja, snaga, postelje, ldbnice, Tega sistema pa ne določa inobena knjiga plevnice, posteljno perilo, posteljo je treba o gospodinjstvu, ampak delo in življenje v družini in vasi tistega kraja. Poizimi se začne stalno bivanje v hiši. večkrat prezračevati in sprašiti na prostem. Kakšna naj bo preprosta postelja ctrok in odraslih. Zrak v sobah, pljuvalniki, svetloba, Bivališča po kmetih so, >povečini temn,a. Vsazračenje, pometanje. Peč, kurjava. Dihanje, družina se gnete v eni sami soibi, takozvanikrvni obto^k. družinski sobi. V tej, je navadno velika peč, Zdravstvo: Sestava človeškega trupa. v kateri gori noč in dan. Otroci posedajoOkostje, mišice, droibovje. Delovanje srca, po peči ali za zapečkom. Moški kade in plu«želodca, pljuč. Skodljivi vplivi na čkvveško jejo. Sobe ne zračijo, ker se boje mraza intelo. v taki sobi je morda še dojenček v zibelki. Dojenček: Ustroj mladega nežnega te= Moški popravljajo orodje, po tleh je polnoiescaj snagai prehrana. Prava prehrana, škod^ smeti, in da je nesnage še več, se še otroc;i|iva prehrana Prehrana ibolnega otroka. ponesnažijo. Oken pa morda celo zimo neVpliv alkohola in narkotičnih pijač. Glede odpro. Mislimo si, kako grešijo proti higijen skim pravilom. Koliko bolezni po nepotreb^ nem. Pozimi jc važno tudi gospodarjenje. Kmetje prodajajo jesenske pridelke in ž\vino. Z denarjem plačujejo dolgove in kupijo oibleiko. To gospodarjenje pa ni vselej vzor« no. Moški pijejo tako, da v občini, kjer živi kakih 3000 ljudi, izdajo za alkohol 1,000.000 Din. Po nekaterih krajih pijejo tudi ženske, possbno starejše, od dela osltubljene, ker mis slijo, da sc bodo okrepčale. Ženske si kupu^ jejo oibleke, ne moremo reči drage, pač pa lahko rečemo, da nakupujejo preveč zgornje cblcke, premalo pa skrbe za perilo in po= steljno opravo. Tudi hrana je pozimi slabša kot poleti. Namesto da bi se okrepili pozimi za spomladansko delo, je hrana preenostav* na, nepcpolna in neokusna. Ker nimajo žen« ske pozimi dela na polju, prašiče pa povc? čini prodajo ali pa zakoljejo, zato jim ostaja mnogo časa, ki ga pa ne znajo koristno iz« rabiti. Otrod so pozimi doma pri peči in so željni pripovedovanja in duševne hrane. Ko^ liko dobrcga bi lahko storila dekleta za vzgojo otrok. Namesto tega pa hodijo žen= ske po hišah, opravljajo in obrekujejo ter po= vzročajo s tem zdražbe, ki ovirajo vsako ko= lektivno delo in vplivajo nemoralno na vzgo= jo otrok. Vsemu življenju v vasi dajejo zna= čaj strupenosti in zatemnelosti. Koliko Iboilj« še bi bilo, ako bi deklcta uiporabljala prosti čas za ročna dela, okraševanje doma, ter malo poskrbela za gospodinjsko in sploišno izobrazbo ali zdravo razvedrilo. Glede na življenje v kmctski hiši je sestavljen sledeči vzporcd: Dekliški krožek pozimi. vzgojc otrok moramb pri krožkih vplivati, da ne bodo v družini pohujšcvali otrok s kletvino in nedostojnimi besedami in zmer* janjem. Tudi opomini v hiši naj ibodo mirni. Pripovedujejo naj otrokom ne samo povesti, ampak naj jih tudi pooičijo o svojem deluv. Nalezljive bolezni otrok in odraslih. Ka^ ko se Obvarujemo nalezljivih bolezni. Prva pomoč v bolezni in poškodbah. Prehrana. Splošno v prehrani, n. pr. hranilnc snovi, vi= tamini, lužnine. Tabcla hranilnih snovi. Pres bavila in prebava. Slaba, nezadostna h.rana je vzrok prezgodnjega opešanja. Svarilo pred ¦nepremišljenim nakupovanjcm posameznih stvari v trgovinah na kredit, kar privede hišo v dolgove in sti^ke. Gospodnijska knjiga. Beležke o izdatkih in dohodkih. Hišni red, ki prihrani mnogo tekanja in p.repira v hiši. Ne* kaj splošnih pravil o vljudnosti. Medsebojno občevanje v družini. Obnašanje, postrežba, kako pripraviti mizo, kadar pride gost. Po* mlad prinese zopet skrb za obdelovanje vrta in polja. Vzemimo delo na prostcm. Oskrbo* vanje vrta in zelenjave. Delo v hiši in hlevxi. Vzemimo pri vsakem podavanju tudi nekaj iz kuhinje, če je mogoče, in sicer pri* merno času in kmetski hiši. Na kmetih se pogostokrat zaradi pomanjs kljivega znanja hrana pokvari, kar škodljivo vpliva na prebavila. Ljudje ne vedo od česa zavisi -okusna jed in da je dobroita jedi zas visna od pravilnega ravnanja in sorazmerne enakosti primešanih in pridejanih snovi. V tem so naša dckleta potrebna pouka. Povcjmo jim tudi kako se shranijo in uporabijo ostanki jedi, ker ostanki jedi, ki Naloga ženskc v gospodinjstvu. Dolžno^ niso pravilno spravljeni, povzročajo večkrat sti dekleta za dom: red, čistost, varčevanje. razne želodčne bolezni.