310 Gospodarske izkušnje. Kako pridelovati goveje maslo. Sveže surovo maslo ali puter ima še zmiraj v sebi nekaj vode in mleka, kar trpežnosti njegovi škoduje. Ako puter kmalu povžijemo, ni se bati radi tega posebne škode, čeravno bi v njem bilo mnoge vode in mleka razkrojitev njegovo pospešujočega. Drugače je, ako putra ne moremo kmalu pospraviti, ampak je treba dalje časa hranjevati ga. Zaostala voda in mleko se neljubo glasi, ker delujeta na razkrojitev putra, gotov pogin tega pridelka. Da se to ne zgodi, ampak puter mogoče dolgo ohrani, tope ga pri nas in pretvarjajo v maslo. — Čem temeljiteje odpravimo vodo, tem bolji je puter, tem dalje trpežen in vsled tega tudi veČ vreden. Sedaj še kmetovalci premalo storijo, da bi vseskozi hvale vreden, trpežen pridelek si pridelovali. Največ masla naredijo poleti, pozimi najmanje. Zavoljo tega so cene poleti masla nizke, pozimi visoke. Kako dobro bi torej bilo poleti narejeno maslo do zime ohraniti frišno ali sveže! Dobička bilo bi okolo 25'Vt, več. Iz tega lahko previdi vsak, da se uže izplača za zboljšano pridelovanje masla nekoliko potruditi se. V ta namen se naj tako ravna: dobro izprano surovo maslo ali puter deni v lonec — najbolje v lonec iz emajliranega pleha — da se v njem raztopi, in je čista tekočina. Z žlico polovimo za tem vse pene , da se puter vidi čist. V ta se izvrta luknja do dna lonca, skozi katero odcedimo vse spodaj nabrano mleko. To mleko in pene moremo porabiti doma, zlatorumeno maslo pa prodamo. Tako napravljeno maslo daje se ohraniti po več let neskvarjeno.