----- 186 ----- Gospodarske skušnje. Jabelka hraniti. V nekem kmetijskem zboru v Ameriki se je sporočalo, da so lansko leto čez 30.000 sodov jabelk poslali na prodaj v Evropo, in sicer še le na pozno spomlad. Hranili so jabelka, kakor piše Amerikanski kmetijski list, tako-le: Vzeli so le popolnoma zdrava jabelka, ki so bila suha. če je bila koža jabelka vlažna, obrisali so ga s cunjo prav dobro. Po tem so vzeli sod, kterega so postavili na hlode, da ni stal na tleh, in na dno so nasuli za palec visoko zmletega gipsa; na to plast so položili jabelka s pecljem na vrh in tako narazen, da se drugo druzega ni dotikalo. Ko je bila prva plast polna, so nasuli na to zopet gipaa, tako, da so bila vsa jabelka pokrita in tudi vmesni prostori. Potem je prišla druga vrsta ali plast in tako dalje, tako da poa pokrovom leži za palec gipsa. Gips stori, da se jabelka ne obtolčejo; on stori, da ne morejo jabelka gnjiti, kajti on vlažnost suši, pa tudi zarad topline je vspešen in brani, da jabelka ne zmrznejo. Tako hranjena jabelka so jako okusna do spomladi. Dotični sodi se hranujejo v suhih hramih in kletih, kjer ne zmrzuje. Res stane to nekoliko; vendar se spomladi lepo ohranjeno sadje prav dobro prodi in gips se porabi za gipsanje detelje, sočivja, ali za vezanje amonijaka na gnojišči in v hlevi.