HRANJENJE PO GASTROSTOMI IN JEJUNOSTOMI ? UPORABO ENTERALNE CRPALKE Helena Uršič UVOD S pomočjo ustrezne prehrane zadovoljujemo prehranjevalne potľebe bolnika' Enteralna prehrana predstavlja eno od možnih oblik. Potľebna je pri bolnikih, ki se ne moľejo prehranjevati oralno. V bolnišnicah se odločamo za farmacevtsko pripľavljeno hľano, v domačem okolju pa zaltano, ki je pripľavljena iz źLvĺI. Predstavila vam bom hranjenje bolnika po gastrostomi in klasični jejunostomi z uporabo enteralne čryalke' 1. DEFTNICTJA Gastľostoma je hranilna stoma' kj jo operativno napravijo tako, da steno želodca našijejo na trebušno steno. Skozi trebušno in želodčno steno se vstavi gastrostomska cevka. Gastrostomska cevka moľa v želodcu ležati v smeri proti požiralniku. Gastrostomo se lahko napľavi z lapaľotomijo ali lapaĺoskopijo - PEG (perkutana endoskopska gastrostomija). Hranjenje po gastrostomi (enteralno hľanjenje) omogoča: _ da ostane bolnik v zadovoljivi fizični kondiciji' - da ostane želodčna in pľebavna sluznica normalna, kaľ zagotavlja njeno noľmalno imunološko, pľesnovno in endokľino funkcijo. 2. lZvAJ ALB'C PosEGÄ (hranjenj a) : - medicinska sestra - zdravstveni tehnik - v domačem okolju bolnik in sorodniki 3. NAMEN (CILJ) - zadostiti eneľgiiskim potrebam bolnika, ki mu je onemogočeno normalno peroralno hľanjenje. 4. IZVEDBA POSEGA Izvajalec izvede poseg samostojno, po standaľdu ob upoštešvanju navodil medicinske sestfe - dietetika in opeĺateľja. Helena Uršič, višja medicinska Sestra, enterostomalni terűpevt, onkološki inštitut Ljubljana 7'7 5. čAs TRA.IAN.IA PosEGA Intermitentno hranjenje: 10 - 15 minut Kontinuiľano hľanjenje: 12 uľ dnevno + enourne prekinitve na 4 ure Količina hrane: intermitentno 5 obľokov po 400 ml do 22 ure kontinuirano 150 ml na uľo 12 ur + 2 pavzi po eno uro 6. NACIN IZVEDBE _ hranjenje s pomočjo enteralne črpalke - čista tehnika dela 7. PRIPRAVA NA POSEG Pripľava pľostoľa in opreme: - prezĺačena bolniška soba - v bolniški sobi zagotovimo intimnost bolnika z zaščitno zaveso - v tem času v prostoru ne opravljamo drugih del (pľevezovanje, čiščenje). Pripľava pripomočkov Na čistem pladnju naj bodo naslednje stvari: - 50 ml brizgalka z navojem ali nastavkom - vľečka za hranjenje s hranilnim sistemom - predpisana farmacevtsko pľipĺavljena hrana - stojalo in črpalka za enteralno hranjenje - zaščitna podlaga za enkĺatno uporabo - tamponi, o,9vo NaCl,ledvička, rokavice, nesladkan čaj Prĺprava bolnika: - psihična priprava - bolnika sęznanimo s posegom in si pľidobimo njegovo privoljenje in mu tudi ľazložimo, katera živila vsebuje pripravljena hrana - ťlzična priprava - bolnika namęstimo v ustľezen položaj - polsedeč po|oźaj v postelji (30o- 40()) Priprava izvajalca: Higiensko umijemo ľoke in jih razkužimo. 78 8. IZVEDBA POSEGA - bolnika seznanimo s posegom in si pridobimo njegovo privolitev za zailćetek izvajanja posega - umijemo in razkuŽimo si roke - na temperaturnem listu pľeverimo vrsto hrane, ki jo je predpisal zdravnik pľipravimo hrano v vľečko, napolnimo hranilni sistem in ga namestimo v enteľalno čľpalko bolnika namestimo v Fowlerjev položaj ali dvignemo posteljo za 30o in mu namestimo zaščitno podlago okoli stome. RÄZLAGÄ -+ bolnik ima pravico do informiľanosti in pravico odločanja ł zmanjšamo nevarnost kontaminacije hĺane ł prepľečimo morebitno napako pri izbiri farmacevtsko pńpravl.i ene hrane r preprečimo vnos zraka v želodec ł preprečimo nevarnost aspiracije in okuŽbe bolnika in okolice s hľano - Zĺova si razkužimo ľoke - namestimo si zaščitne ĺokavice - konec cevke očistimo z 0,97o NaCl preverimo pravilno lego gastľostomske cevke z aspiracijo Želodčne vsebine' Uporabimo 50 ml brizgalko - spojimo gastľostomsko cevko s hranilno vrečko, snamemo rokavice in si znova razkužimo ĺoke - nastavimo hitĺost hranjenja in vključimo črpalko - roke ponovno umijemo in ľazkužimo pri kontinuiranem hľanjenju vsake 4 ure pľekinemo hranjenje Za ęno uro. Po eni uri izmerimo zaostanek hrane. Če znaša več kot 100-l50 ml, počakamo in takoj ne nadaljujemo hranjenja _'r preprečimo vnos bakterij v žęlodec j zagotovimo si, da je gastrostomska cevka pľavilno nameščena. Pľeprečimo prevelik pritisk v cevki in želodcu' r hranjenje z enteralno črpalkoje postopno. S tem načinom hľanjenja preprečimo morebitno diarejo ali kĺče v želodcu zaradi prevelikih odmerkov hrane naenkrat r Ph želodčnega soka se normalizira' Ugotovimo pravilno delovanje želodca. 'ĺ9 - po Vsaki prekinitvi hranjenja speĺemo cevko in jo Zapremo z zamaškom 9. OSKRBA BOLNIKA PO POSEGU - odstranimo zaščitno podlago injo odvľžemo v koš za odpadke _ bolnik moľa ostati v polsedečem položaju še vsaj trideset minut po končanem hľanjenju 10. osKRBA PRIPoMočKov Po POSEGU - hranilno vľečko in sistem speĺemo s toplo vodo - vrečko in sistem za hľanjenje zamenjamo vsakih 24 ur 11. UREDITEV IZVAJALCA PO POSEGU - higiensko si umije roke in jih razkuŹj' + pĺepľečimo zamašitev cevke s hľano ali z zdĺavili. Pľepľečimo ľast mikľoorganizmov in vnos zraka y želodec med posameznimi obroki + s tem prispevamo k boljšemu počutju bolnika r prepľečimo bľonhialno aspiracijo _] spiľanje vrečke in sistema s toplo vodo očisti pľejšnjo hrano in prepľeči ľast mikro-oľganizmov ---l preprečimo razmnoźevanje bakteľij in morebitne prebavne motnje -+ preprečimo pľenos bolnišničnih infektov 12. DOKUMENTIRANJE _ zapišemo količino in vrsto hľane, količino aspiľata lz źe|odca (zaostanek) in bolnikov odziv na hĺanjenje J zagotovimo si kontinuiteto bolnikovega hranjenja, sproti ugotavljamo tekočinsko bilanco 80 HRANJENJE PO JEJUNOSTOMI 1. DEFINICIJA Jejunostoma je hľanilna stoma' Kiĺuľg jo naredi med operativnim posegom, za katerega je potľebna laparatomija. Pri jejunostomi je tanko črevo prišito na trebušno steno. Debeline jejunostomskih katetrov so različne. Klasične jejunostome so nekoliko debelejše, katetrske so zelo tanke. 2. NAMEN (CILJ) - vnos hľane za metabolične potrebe orgaĺizma _ stalni pľitok hrane v čľevo vspodbuja peľistaltiko - sam prehod hrane pa zaščiti črevesno sluznico pred migľacijo bakterij 3. IZVAJALEC POSEGA - medicinska sestra - zdravstveni tehnik - bolnik in sorodniki (ľedkeje) 4. TZVEDBA POSEGA: Izvajalec izvede poseg samostojno po standardu in ob upoštevanju navodil zdravnika operaterja in medicinske sestre dietetika. 5. čAs HRANJENJA: Inteľmitentno: 10 rnin Kontinuiľano: 24 v Količina hľane in število obľokov: Intermitentno: 10 ml, 20 obrokov Kontinuiľano: 100 m], 24 ur 6. NACIN IZVEDBE: _ hľanjenje s pomočjo enteĺalne črpalke - čista tehnika dela 7. PRIPRAVA NA POSEG Priprava prostora in opreme: - prezračena bolniška soba - zagotovimo bolnikovo intimnost z zaščitno zaveso - medtem ko izvajamo intermitentno hranjenje, pri bolniku ne opľavljamo drugih posegov 81 Pripľava pľipomočkov: Na čist pladenj naložimo: - faľmacevtsko pľipravljeno hľano - nesladkan čaj, s katerim pľebrizgamo kateter pľed hranjenjem oziľoma med njim - 50 ml brizgalka z navojem Luer lock - hranilni sistem z vrečko - tampone - ťlziološko raztopino - zaščitne rokavice - ledvičko - podlogo za hranjenje - stojalo z enteralno črpalko Pripľava bolnika: glej gastrostomo Pripľava izvaja|ca: glej gastrostomo 8. IZVEDBÄ PosEGA RAZLAGA - bolniku razloźimo potĺebnost tega načina hranjenja' kako poteka hľanjenje' in ga skušamo pridobiti k sodelovanju - na tęmpeľatumem listu preveľimo vľsto hrane, ki jo ie predpisal zdravnik - bolnika namestimo v Fowlerjev položaj oz. dvignemo postejo za 30o-40o in tako ostane ves čas hranjenja in še 1 uro po koncu hľanjenja - roke si nlglensKo umłelno rn razKuzrmo - hrano nalijerno v cevko, napolnimo tudi sistem in ga namestimo v enteľalno črpalko - podložimo zaščitno podlogo okoli stome - Zĺova si ĺazkrržrmo ľoke - namestimo si ľokavicę in s tamponi očistimo nastavek jejunostomskega katetra z 0,97o NaCl _ł bolnik ima pravico do infoľmiranosti in pľavico odločanja o vseln' kaľ se bo dogajalo z njim med hranjenjem + preprečimo morebitno napako pri izbiri dietne foľmule r pľeprečimo nevarnost bronhialne aspiľacije - zmanjšamo nevalnost kontaminacije hrane + preprečimo vnos zraka v jejunostomo (pľebavni trakt) + preprečimo kontaminacijo bolnika in okolice s hrano _-+ zagotovimo čist način iz.vajanja hranjenja --ł preprečimo vnos mikľooĺganizmov v prebavni tľakt 8Ż - kateteľ odmašimo in gaprebrizgamo z 20 1čaja v 50m1 brizgalki - spojimo sistem s katetrom, snamemo roka-vice in si spet razkuŽimo ľoke - na črpalki nastavimo hiľost hranjenja in jo vključimo -'ł preverimo prehodnost jejunostomskega katetra J zagotovimo enakomeľno doziranje hranjenja in prepľečimo krče v črevesju oz. diarejo - ľoke znova umijemo in razkužimo --ł preprečimo prenos bolnišničnih infektov --r preprečimo, da se jejunostomska cevka zamaši Dodatne informacije: 1.Po vsaki prekinitvi hranjenja prebrizgamo katetre z 20 ml nesladkanega čaja' Pri kontinuiranem hranjenju vedno prebľizgavamo na 4 uĺe z 20 ml nesladkanega čaja ali 0,9?o fiziološko ľaztopino NaCl. 2. Medikamente dajemo po metodi bolusa. Pomembno je, da kateter speremo pred aplikacijo zdravil z Ż0 mL0,97o fiziološko raztopino NaCl, nato vsako Zdĺavilo posebej POVZETEK Enteĺalno pIehranjevanje pomeni za bolnika kĺajši čas bivanja v bolnišnici s tem izboljšanje kakovosti življenja. S spľemenjenim načinom pľehranjevanja je bolniku onemogočeno sociokulturno uživanje hrane. Medicinske sestre in dietetičarke morajo bolnika in njegove svojce poučiti o načinu in sestavi hrane, ki bo zadovoljila to bolnikovo potrebo' Pred odhodom bolnika iz bolnišnice obvestimo patronažno službo o njegovem prihodu. S tem zagotovimo kontinuiľano zdravstveno nego in zagotovimo bolnikovo potľebo po Varnosti. Literatura: l. Mallet J' Bailey C, eds. Manual of clinical nuĺsing procedures. 4th ed. oxford, London: Blackwell Science, 1992. 2. Potter P. Pocket guide to basic skills and procedures. 2nd ed. St. Louis: Mosby. 3. Pokorn D. S hĺano nad raka' Ljubljana: Forma7, I99I. 4. Salter M' Spremenjena telesna podoba: v1oga medicinske sestre. Ljubljana: DZs, l99Ż. 5' Zboĺnik. Strokovno srečanje Sekcije medicinskih sesteľ za zdľavstveno nego stom l2.-13. junij 1991, Slovenj Gľadec. 83