List 24. Gospodarske stvari. Paša živine in naši srenjski pašniki v ravninah. (S posebnim ozirom na Dolenjsko.) Spisal V. Rohrman. I. Uže nekaj časa je, odkar je nastopila spomlad. Živina začela se je zopet goniti na pašo, kakor hitro je nastopilo ugodno vreme in so obzelenele trate. Pa saj je bilo po letošnji trdi in dolgotrajni zimi tudi uže Jas, kajti marsikaki kmetovalec praskal se je za ušesi radi pomanjkanja krme in v tej stiski željno pričakoval trenutka, ko mu bode možno znebiti se nadležnih skrbi. Kako pa je bilo tudi živini vstreženo, da je zapustila zimsko bivališče v navadno nesnažnih in zaduhlih hlevih ter ga zamenjala z onim v prosti naravi, pod milim nebom. V prejšnjih časih bila je paša živine čez poletje povsod v navadi in le pozimi se je pokladala krma v hlevu Dandanes je to drugače. V mnogih pokrajinah, ki stoje na višji stopinji kulture od nas, ne nahajamo nič več pašnikov, to je, zemljišč, koji bi se izključljivo le rabili za pašo živine. V ondotnih krajih redijo vso živino tudi čez poletje v hlevu in jo gonijo navadno še le v jeseni na požete njive, da popasejo plevelno str-nišče ali pa na travnike, ko so uže spravili otavo in na pokošena deteljišča. Pa tudi to so opustili v nekaterih krajih. Cez poletje pokladajo živini v hlevu večinoma svežo krmo, katero prideljujejo na polji. K temu načinu gospodarjenja napotila je kmetovalce tamošnjih pokrajin večja vrednost zemljišč, katera je postala v zadnjih desetletjih, dasiravno se poljski pridelki niso primerno podražili, marveč nekateri celo padli v cenah; potem večji davki in davščine, večje potrebe za vsakdanje življenje itd. Temu nasproti pa ni postalo polje nič rodovitnejše, kakor poprej. Da bi toraj kmetovalci dosegli večjim potrebam tudi primerne večje dohodke iz gospodarstva, začeli so opuščati pašnike, ker so dobivali iz njih premajhen užitek. Premenili so jih večinoma v polje, pa tudi v travnike. Začeli so obdelovati polje boljše in globo-kejše, vrstiti umno rastline na polji in pridelavati potrebno krmo na polji, živino pa zaradi opuščenih pašnikov rediti čez poletje v hlevu. Velik napredek je to v intenzivni kulturi. Kjer to zahtevajo krajevne in gospodarstvene razmere ali kratko rečeno »gospodarski položaj*, je tudi povsem opravičeno. Da se je z rednim pokladanjem krme v hlevu tudi čez poletje pomagalo bistveno vspešni živinoreji, je istina, osobito če pomislimo, kako slabo in neredno se je živina hranila na revnih pašnikih. „Če pa živina strada, strada gotovo tudi polje" in nič manj tega ne občuti sleherni kmetovalec. Drugače pa je tam, kjer so dobri in umno oskrbovani pašniki, to pa še posebno v pokrajinah, kjer zemljišča nimajo prave vrednosti in so po ceni, kjer se poljski pridelki radi pomanjkanja pravih občil ne morejo dobro v denar spraviti, kjer požre delo veliko vsakoletnih dohodkov, kjer je podnebje travorodno itd. V takih krajevnih in gospodarstvenih razmerah pa naj se pašniki v potrebni meri obdrže, ker nam sigurno koristijo in dostikrat več, kakor če redimo čez poletje živino v hlevu. Kake koristi pa nam dajejo dobri pašniki v takih gospodarskih položajih ? Dobri pašniki nam prihranijo pred vsem vsako leto dosti stroškov, ker jih ni potreba tako obdelavati in oskrbovati, kakor druga zemljišča; pašniki nam prihranijo stroške za košnjo in spravljanje krme, za napravo in pokladanje krme, za oskrbovanje živine v hlevu itd. Kjer so delalci dragi, kjer toraj stroški za delo močno krajšajo letne dohodke, se ta korist pašnikov kaj dobro razvidi in čuti. Krma na dobrem pašniku pa se dosti boljše in popolnejše izkoristi, ker jo živina mlajšo vživa. Ta krma je dosti okusnejša in najlažje prebavljiva. Živina se na paši tako redi, kakor to njena narava zahteva, tegadel si lahko razložimo, zakaj da se živina na paši dobro počuti in lepo vspeva; to opazujemo še v posebni meri pri mladL in plemenski živini, katera prostega gibanja v svežeifi zraku za krepki razvoj in vspešno rejo neobhodno p