Kafto ftrmiiiiG isi pifamo mlade raclte? Prvih 24 ur raCke ne dobijo nobene hrane. Nato se jim da v svežem mleku namočen kruh, sveža skuta (sir) in mnogo prav drobno seklanega zelenja, najbolje mlade koprive, in nekaj surovega nastrganega korenja. Tudi trdo kuhana jajca fino seklana ih pomešana z zelenjem se lahko krmi prva dva tedna. Krmiti je vsaki dve uri ter skrbeti, da imajo račke vedno dovolj sveže pitne vode v plitvi posodi. Ta posoda naj stoji na malo vzvišenem prostoru, tako ~da so voda, ki jo račke naškropijo pri pitju, odteka in ne nastanejo mlake. Posoda s krmo se postavi v oddaljenosti 1 do 2 korakov. Račke med krmljenjem vedno pijejo, takorekoč k vsakemu polnemu kljunu požirek vode. Teikanje od krme do vode in mala vzpona k vodi utrjuje živaiice in je zelo koritStno za njih razvoj. Drugi teden se daje sledeča krma: z vrelo vodo poparjen ovsen ali ječmenov šrot, kuhan zmečkan kromph* in mnogo zelenja. Doda se tudi malo kostne (ali ribje) moke. Piča mora biti gosta, drobljiva. Naslednja dva tedna ista krma, le nekaj drobnega zrnja se doda. Peti teden se krmi mlacle račke že skupno s starimi. Dokler račke nimajo perja, to je, do štirih tednov se jih ne sme spuščati v vodo, ker so občutljive. Škodi jim mraz in vlaga, prime jih krfi in vodne podgane se jih rade lotijo. Največ račk pogine ravno vsled tega. Zato se naj da račkam plitva posoda z vodo, kjer lahko po mili volji žlobudrajo brez nevarnosti. Pitanje mladih račk se vedno izplača, samo pravilno je treba krmiti, da so v 8 do 12 tednih izpitane, torej pred prvim misanjem. Tako se ne zajedo. Na amerikanskih farmah pitajo mlade račke takole: prve dni na mleku namočen kruh, skuto, jajce, zelenje. Nato prvi teden: z vrelo vodo poparjeno mešanico iz 1 merce koruznega šrota, 1 merce pšeničnih otrobov in 1 merce zadnje pšenične moke. Drugi teden.l^ merce koruznega šrota, 1 moke, 1 oti^obov, V. kostne moke. Doda sc 1 merco drobne scklane sveže detelje. Tretji t e d e n : 2 merci koruznega šrota, *A moke, l^ moke, V/i otrobov, Vs kostne moke, 1 detelje. Četrti t e d *e n : 2 merci koruznega šrota, V/i otrobov, ^ moke, '/* kostne moke, V" detelje in zelene rži. Peti teden: 2 merci koruznega šrota, \V* otrobov, V* moke, V> kostne moke, 2 zelenja. ¦ ' Šesti teden: Isto kakor v petem tednu, samo V* kostne moke. Sedmi toden:3 merce koruznega šrota, 1 otrobov, 1 kostne moke, 2 zelenja. Osmi teden: 3 merce koružnega šrota, 1 moke, 1 kostne moke, 2 zelenja. Drugi, nemški, način pitanja je pa sledeči: P r v i d a n : Nič. Drugi in trctji d a n : V mlcku namočene krušne drobtine, skuta in zelenje (solata, koprive) petkrat dncvno — toliko, kolikor požro v 10 minutah. Vedno dovolj sveže vode. Četrti do deseti dan: Štirikrat dnevno toliko, kolikor požro v 20 minutah, in sicer: 1 del ribje moke, 1 del drobnega ječmenovega šrota, H dela pšeničnih otrobov, mnogo zelenja, vedno svožo pitno vodo. Odll. dne do G. tedna: Trikrat dnevno: 4 dele otrobov, 3 ječmenovega šrota, 1 koruznega šrota, 3 zelenja in 5% ribje moke (na 11 meric mešanic H merce ribje moke). Vedno dovolj svežo vode. V četrtem tednu se naj živali mnogo gibajo in plavajo. 6. d o 10. t e d e n : 3 do 4 ikrat dnevno: 1 del koruznega šrota, 2 ječmenovega šrota, 1 zelenja, 1 ovsenovega šrota, 1 pšeničnih otrobov, 10% ribje moke. Zadnjih osem dni se opusti ribja moka in krma se popari mesto z vrelo vodo, z vrelim mlekom. Kot zelenje se do da mesto dosedanjega zelenje zčlene (apiha), kar da mesu posebno fini okus. Tudi se zadnja dva ali tri tedne račke ne smejo mnogo gibati, ne plavati. Ostanejo naj v dobro nastlanem, zračnem hlevu in zunaj v omejenem prostoru. Dobro pitana račka se pozna po tom, da stoji perje repa narazen kakor pahljača.