Domače stvari. "* Grospodarske novice. V našem cesarstvu pridelanega žita se bode letos toliko prodalo v tuje dežele, kolikor redko kdaj. Pravijo, da ga bode šlo samo iz Ogerske okoli 10 miljouov vaganov. Ker je vendar s tolikim blagom sila teža, da se po železnicah in vodah hitro odpelje iz dežele, zato se je v Peštu napravila posebna komisija, ktera prevdarja, kako da bise kar naj več je mogoče hitro odpravili veliki kupi žita. Železnice so pa pomnožile svojc vlake, tako bode Elizabetina zapadua železnica kmalu v 300 posebnih vlakib peljala žito; v tana- men je že 15 novih hlaponov (lokomoiivov) prišlo v Linc. Družba donavskih parobrodov je tudi že skrbela zato, da200 ladij bode samo žito vozilo. — Če po tako bogati letiui Madžari še ne bodo zaostalih zemljiščnih davkov plačali, naj pa raji naravnost reeejo, da jih plačati nočcjo. Kako vinske sode cistitif V sod, ki ga bočeš dobro izdeni nekoliko funtov živega (nevgašenega) apua in prati, prilij zadosti vode, da se apno vgasi. Zdaj zamaši sod dobro z veho. Soparica vgašenega apna šine v doge iu apuo potegne v starib sodib vso kislino iu vse gaze, v novih pa ves dub novega lesa na se. Čez nekoliko časa vlij še vode v sod in ko si sod nekoiiko časa sem ter tje vrtil in večkrat izplaknival, poplakni ga poslednjič z vinskim cvetom in čist ti bo. Plesnjiv ocet (kis, jesih) kako si popravis. Ce ocet po vrhu splesni in se ta plesnoba zmirom ponavlja, ocetu plesnjiv okus da in ga celo pokvariti hočo; vlij vsakikrat, kedar oceta iz soda vzemeš, blizo niaselček žganja v goščo, ki Ieži na ocetu. Če se to cctiri ali petkrat zgodi ocet ne ohrani samo dobro, ampak dobi tudi prav prijetuo vinsko slast. Zeitscb. f. L. n. F. Kako si dobro vzrediŠ ribe. Skuhaj volovskih pluč ali slezene, zreži na male koščeke in krmi ribe ž njimi; ribe rastejo hitro, postanejo prav debele in dobijo okusiio meso.