255 Gospodarske izkušnje. Kako napravljati siršnik, našim sirarskim zadrugam v poduk. Gospod Harris, učitelj mnogih najboljih sirarskih zadrug v severni Ameriki, je objavil po svojih izkušnjah poduk o napravljanji siršnika (Lab), iz katerega posnamemo našim sirarijam sledeče. Siršnik telet koj po njihovem rojstvu ni nikoli za nobeno rabo. Tele, od katerega se siršnik vzame, mora vsaj najmanj 3 dni staro biti, najbolji pa je siršnik 5 do 10 dni starih telet, dokler od samega mleka svoje matere živijo. Brž pa, ko teleta dobivajo drugo hrano (sena ali druge trde klaje), je njih želodec za širjenje mleka manj vreden. Da sirarji dobijo dober siršnik, naj tele, predno ga zakoljejo , 12 ur nič več ne sesa, dalje časa pa teletom ne več privoščiti sesanja ni varno, kajti želodec se potem vname in s krvj6 zalije. Ko se je želodec iz zaklanega teleta vzel, se mora ž njim skrbno tako le ravnati. Kar je v želodcu, se mora iz njega vzeti in njegova notranja stran navzunaj obrniti in vsaka stvarca, naj je maroga, madež ali dlaka odstraniti. Ce se kaže, da se mora želodec še bolj oče-diti, se to ne sme nikoli s tem zgoditi, da bi se želodec z vodo opral, ampak očediti se mora le s kako mokro cunjo. Ko je bil želodec malo osušen in malo osoljen, potem je pripraven, da ga bolj posušiti damo, tako da ga prerežemo in na suho dilo položimo. Da tako hranimo siršnik, je veliko bolje, kakor če bi ga^položili v slano vodo ali če bi ga napolnili s soljo. Ce siršnik v preveliki vročini sušimo, izgubi svojo moč; 50 stopinj toplote po Gelsiusovem gorkomeru mu vzame vso siršno moč, zato se siršnik ne sme nikdar sušiti na cinastih ali druzih skledah pri peči ali ognjišči.