419 Čiščenje hlevov. Da se odstranijo živinske nalezljive bolezni, glej posebno na to, da dobro osnažiš hlev, v katerem je stalo bolno živinče. To pa 'ni tako lahko, ker je onečiščen večkrat tudi zrak, potem stene in tla. To čiščenje je treba* izvršiti kaj skrbno, ker sicer se kmalu pokaže, da je bil ves trud zastonj. Najprej se mora iz hleva spraviti ves gnoj, steljo, ostanke krme i. t. d. Vsi koti, razpoke v zidu naj se s topo metljo omedo. Ravno tako naj se omedo vse pajče-vine, prah, ostrže omet z zidov, če je kje že malo odstopil. Da se zrak očisti, se zapro vrata in okna, in postavi v hlev široko skledo s klorovim apnom, na kateri se vliva solna kislina. S tem se nareja klorov plin. Ker je pa ta plin škodljiv, vzlasti vzbuja kašelj, moraš hitro iz hleva. Jeden dan imej zaprt hlev, da klorov plin dobro prešine ves hlev, tudi vse razpoke. Potem se hlev odpre in drobro prevetri. Vse kar je lesenega v hlevu se dobro izpere s karbolnim lugom, ki se napravi, če se raztopini iz sode in apna prilije malo karbolne kisline, Se bolje je, če se prevlečejo s premogovim katranom, kar je pa seveda le tedaj mogoče, če se hlev lahko dolgo ne rabi, da se prevlaka posuši. v Ce so hlevne tla iz cementa, asfalta, ali opeke, se tudi dobro pomijejo z opeko. Tlakovana tla naj se pa v dobro preplaknejo. Ce je pa tlak že slab, naj se napravi nov in stari pesek z novim nadomesti. Vsekako naj se tlak dobro z metlo odrgne in s kakim lugom izpere, predno se nov pesek potrese. Vsa železnina naj se v ognju razbeli, potem pa s sodnim lugom izmije. Stene se naj, kjer so kaj poškodovane, z nova omečejo in pobelijo. Belilu se pridene nekaj raztopline klorovega apna. Dobro je pa, če se hlev še nekaj dni prevetruje, predno se dene zopet živina vanj. Samo če tako ravnaš, moreš pričakovati, da se bolezen ne ponovi. Kmetijstvo.