Gospodarske stvari. Nekaj za sadjarje. III. Iz vsejane pečke ne zrase vselej žlahtno drevo, akoravno je vzeta od žlahtnega sadu. »Ne vselej« rečerao za to, ker se zna včasih vendar pod ugodnitni pogoji tudi kaj izvrstnega razviti iz nje. Ako se pa hoče za gotovo sad te ali one kakovosti imeti, se mora drevo vselej cepiti. Kedaj naj se režejo cepiči za spomladansko cepljenje? Kratek odgovor je: Prej ko začnejo mladike zelenje poganjati. Najboljše je, da se dobijo cepiči, to je e n o letne mladike, okoli sv. Jožefa. Kakih 14 dni prej ali slej je vsejedno. Potem pa se naj utaknejo kakih 10 cm globoko v vlažen pesek v kleti ali na kakem senčnem kraju. Tako se ohranijo več mescev sposobni za cepljenje. Smejo pa se že o pustu (posebno črešnje) ali celo v jeseni rezati in se hraniti na omenjeni način. Samo zmrznjene ne smejo biti inladike, ko se režejo. Kakšno debelost morajo imeti divjaki, ki se cepijo ! Zadostuje debelost navadnega svinčnika, katero velikost dosežejo v drugem letu svoje starosti, nekateri pa že v prvem, zanemarjeni pa še le v tretjem. Ako so pa debelejši, bode uspeh tem povoljnejši. — Ali se naj cepijo mlada drevesa pri tleh ali pa visoko? To je vsejedno in ni vsejedno. Raste cepljenje na obojni način. Pa nekatere kakor je n. pr. vsega priporočila vredna Ananas rajneta nočejo prav rasti na visokost. Treba je torei, da se pusti divjak rasti do kronske visine, ali pa se naj pri tleh cepi s takSno sorto, ki dobro uspeva na visokost, in še le v kronskej viSini se naj pozneia leta cepi slaborastna sorta. (Dalje prihodnjič.)