Obrtnija. Kadenje pečij. Ko pri nas postavljajo peč, postopajo navadno brez vsacega premisleka. Gospodar gre v Ljubljano ali pa na bližnji semenj, zbere poljubno peč, potem mu jo pa zgradi domači zidar. Njemu in zidarju še na misel ne pride, da bi se poprej poučila o razmerah, v katerih se nahaja in deluje nova peč. Se le tedaj, ko začne nagajati, ko se kadi in slabo greje, jamejo z glavami majati in ugibajo, da nekaj ni prav. Posebno neprijetno je kadenje, ki prežene človeka iz tople sobe in mu onemogoči vsako delo v njej. Vzrok kadenju pa je skoraj brez izjeme napačno zidan dimnik in napačno razmerje med velikostjo dimnika in velikostjo peči. Dimnik mora imeti povsodi jednako velik premer in mora biti v popolnem soglasji z velikostjo peči in njenega ognja. Za navadne sobne peči naj bode premer dimniku 15—20, za večje do 30 centimetrov. Veter žene dim nazaj v dimnik; tudi solnce, ki obseva dimnikovo odprtino zjutraj, dopoludne in pred zahodom, tlači s svojimi gorkimi žarki dim navzdol. 40 Da pridemo takim nedostatkom v okom, ne zidamo dimnika do zadnjega konca, temveč dvignemo zid le kake ^ — 1 metra nad streho, vanj pa stavimo železne ali pa lončene cevi, ki izpuščajo dimna straneh. Ako postavimo 2 taki cevi, naj ima jedna svojo luknjo višje nego druga; pri treh ceveh naredimo srednji najvišjo odprtino, pri štirih menjavamo luknje na kak drug primeren način. Dimniki, pri katerih se jeden ali drugi del suče, niso kaj vredni, kajti saje, ruja in moča kmalu pokvarijo take naprave. Dimnik naj gre naravnost kvišku; vsi peševni deli so v kvar. Cevi, ki gredo iz peči v dimnik, naj ne bodo predolge in ne preveč vodoravne, tem več naj padajo nekoliko proti peči. Pri takih ceveh se saje ložje odstranijo, nego pri horizontalnih ki se kmalo s sajami zamaše. Cev naj se vtakne in vzida le kakih 14—15 centimetrov v zid, ne pa tako, da moli celo v zidan dimnik, ter mu zožuje premer; potem se dim razbija na podaljšku in sili nazaj v sobo. Ako speljemo cevi iz dveh pečij istega nadstropja v isti dimnik, mora biti jedna višje vzidana nego druga, da ne bije ob dim. Tudi tukaj bi bila gotova posledica, da se peči gotovo kadita.