List 43. Vino obvarovati, de se ne spridi* (Po triletni skušnji.) Več je tacih krajev, kjer take vina pridelju-jejo, de se ne dajo dolgo časa dobre hraniti; tacim vinam naj se dene pozimi, kader se prelivajo ali pretakvajo, v sode, predin se z vinam nalijejo, pri vehi v 2 ali 3 redkih mrežah nekoliko bukovi g a kovaškiga oglja, in sicer v tak sod, ki po 50 estrajskih veder derži', po 8 bokalov taciga oglja. De pa mrežice z ogljem napolnjene v sodih pri dnu ostanejo , naj se oglju tudi nekteri prodni kamni ali kremeni (KieselsteineJ priložijo. Pri večih sodih pa ni potreba v vse z ogljem napolnjene mrežice kamnov devati, de bi oglje na dnu obderžali, ampak je dovelj, če se nektere mrežice z ogljem napolnjene le k unim privežejo, ki so s kamnjem obložene, tako de plavajo po sredi soda in de ne pridejo do verha. Od imenovaniga oglja ne dobi vino ne farbe ne duha, in po ti napravi se vino spridenja obvarje. Janez Hočevar.