STARE DOMAČE JEDIIZ NAŠIH KRAJEV Ocvirkova potica špehovka Tudi v tem delu Dolenjskeje ocvirkova potica ali špehovka že stara obredna jed za pusta. Nartfo mislijo že ob kolinah, ko dajo debele mesnate ocvirke v posebno posodo in jih hranijo do pusta. Na pustni torek vstanejo gospodinje ie navsezgodaj in kar tekmujejo med seboj, katera bo imela prej pečeno špehovko. Testo: 75 dag moke, 3 dcl mleka, 1 dcl smetane, 10 dag masti ali masla, 2 rumenjaka, sol, kvasec iz 4 dag svežega kvasa, 2 žlici mlačnega mleka, 2 žlici moke in 1 žličke sladkorja. Nadev: 60 dag ocvirkov Za testo presejemo moko že zvečer in jo pustimo čez noč v kuhir^ji na toplem. Zjutraj postavimo kvasec: kvas zdro-bimo, dolijemo 2 žlici mlačnega mleka, dodamo žličko slad-korja. Zmešamo in postavimo na toplo. Za testo zmešamo rumenjaka, toplo mleko in sol. To zlijemo v skledo z moko in gnetemo, čez nekaj časa dodamo vzhajani kvas in gnetemo s kuhalnico še naprej toliko časa, da se testo loči od posode. Testo pokryemo in ga damo na toplo, da vzhaja. Ko naraste na dvakratno količino, ga razvaljamo za prst na debelo. Ocvirke segrejemo, odcedimo in mlačne potresemo po testu, ki ga zavijemo in damo v dobro namaščen model. Pustimo, da špehovka še vzhaja in predno jo damo v pečico, jo dobro premažemo z mastjo. Peka v vroči krušni peči traja približno eno uro, prav toliko tudi v segreti elektrini pedici, v začetku pri 200 stopinjah, pozneje zmanjšamo na 150 stopinj. Ocvirkovko jemo toplo, pa tudi mrzla je dobra.