List 33. Se enkrat oenolin, nova iznajdba vinorejcem. Tudi v časniku kmet. družbe koroške beremo članek, ki s toplo besedo priporoča oenolin v poskušnjo vinorejcem , kateri želijo svoje vino popolnoma čisto in stanovitno narediti. Z cenolinom se dad6 tudi srednja vina tako popraviti, da dobijo kupca tudi zunaj dežele. Uže po prvem vrenju, ko se je vino še le deloma sči-stilo, se more v čist sod preliti ter v malo tednih kot dobro stanovitno vino v kupčijo postaviti. S tem se pa noče ta nova iznajdba kot univerzalno sredstvo priporočati, katero bi vsako vino popolno pre-drugačilo, ampak trdi se le to, da oenolin vino okusno naredi s tem, da tiste snove odstrani, ki so bile dobremu okusu na poti in kar se ni dalo po druzib sredstvih doseči. Na kratko rečeno: oenolin vino naredi popolno čisto, stanovitno in za izvožnjo sposobno. Oenolin je, kakor smo zadnjic v našem listu povedali , iznašel gosp. R. G. Biirstenbinder v Hamburgu; kaj je pa oenolin, to je še skrivnost. O njegovi vrednosti se bodo neki letos po vseh vinskih krajih ž njim skušnje delale, da se pokaže, ali je ta nova iznajdba zares tako neprecenljiva, kakor se jej hvala poje. Nadjamo se, da se bodo tudi vsi slovenski vinorejci zaoimali za oenolin in da ga bo posebno slapenska vinorejska šola na vse strani poskusila. Grof Henrik Attems v Lechwaldu pri Gradcu, ki si boče po vsi svoji moči za vpeljavo oenolina v Avstrijo prizadevati, pove vsacemu kaj več o oenolinu, kdor se na-nj obrne.