2-2006 72 2-2006 73 Ustvarjalna Slovenija, Janez Bogataj, Darila Rokus, Ljubljana, 2005 Redko se zgodi, da v na{i re- viji predstavljamo knjigo »za po- potnike, raziskovalce, privr`en- ce slovenske ustvarjalnosti ter ljubitelje vrhunske kulinarike in vin«. Vendar, mar niso vsi ljubi- telji gora in narave tudi popotni- ki po slovenski de`eli, mar niso vsi planinci tudi ljubitelji ustvar- jalne umetnosti, mar se, konec koncev, po uspe{ni turi ne pri- le`ejo kak{ne kulinari~ne dobro- te? In zato bo knjiga dr. Janeza Bogataja Ustvarjalna Slovenija (iz zbirke Mojstrovine Slovenije) pri{la prav tudi vsem, ki zahajajo v gore, ki hodijo v naravo in jim ~lovekova ustvarjalnost kaj pome- ni. Avtor nas iz Ljubljane in njene okolice povede {e na dvaindvaj- set drugih obmo~j Slovenije ozi- roma njenih pokrajin. Preko No- tranjske, Ko~evske in Dolenjske se pribli`amo Beli krajini, potem pa Slovenijo »obhodimo« v na- sprotni smeri urinega kazalca, do- kler ne »pristanemo« na obali, v Slovenski Istri. Kot avtor pravi, je knjiga prikaz sodobne ustvar- jalne Slovenije z razse`nostjo de- di{~ine. Vsako obmo~je je najprej predstavljeno s kratkim uvodnim opisom, zatem pa se pred nami zvrste {tevilni vrhunski rokodel- ci, predstavniki doma~ih in umet- nostnih obrti. Ponekod jih je ve~, ponekod manj, vsepovsod pa vi- dimo izjemne ideje, prepletanje sodobnosti z ve~stoletno dedi{~- ino kultur na sti~i{~u treh pros- torov: Alp, Sredozemlja in Panon- ske ni`ine. Mnogi od opisanih iz- delkov (nekateri tudi industrij- ski) so danes za{~iteni po geograf- skem poreklu, tradicionalnem po- imenovanju ali po kak{nem dru- gem merilu. Zagotovo se v knji- gi niso zna{li vsi, ki kaj ustvarja- jo, vendar je `e po obsegu (blizu 300 strani) tako celovita, da ponu- ja dober pregled, pa tudi pogled – saj je fotografsko gradivo res bo- gato. V knjigi poleg res znanih slovenskih izdelkov, kot so deni- mo potica, prekmurska gibanica, kranjska medica, idrijske ~ipke, blo{ke in Elanove smu~i, najde- mo tudi bolj »planinske izdel- ke«, denimo trni~e (sir~ke z Ve- like planine), mohant (bohinjski mehki sir), kambo (ov~jo ovratni- co za zvonec), sol~avske ovce in podobno. Avtor je dal velik po- udarek tudi kulinari~ni in vinski umetnosti, zato tisti, ki bo knjigo vzel v roke, po dobri turi zagotovo ne bo imel te`av z izbiro pristnih slovenskih jedi v kakovostnih go- stilnah, kakor tudi ne z izbranimi vini. Vse, rokodelski izdelki kakor tudi kulinari~ne dobrote, je pred- stavljeno z ob~utkom in spo{tova- njem do ustvarjalcev, saj je nena- zadnje vse, kar delajo, umetnost – marsikje tudi zaradi sodelova- Mojstrovine na sti~i{~u Alp, Sredozemlja in Panonske ni`ine nja vrhunskih umetnikov, arhitek- tov, slikarjev. Iz knjige jasno od- seva prav to – da le soustvarjanje vodi do vrhunskih izdelkov, ki so v ponos avtorjem in Sloveniji. Ko bomo torej pohajali po Sloveniji, pa naj bodo to gri~evja ob Sotli, slemena Istre ali grebeni Julijcev, bomo povsod na{li sledove velike in izjemne ustvarjalnosti ~loveka, ki se je naselil na tem malem sti~- i{~u treh svetov. Marjan Brade{ko literatura Paul Parker FREE-HEEL SKIING Telemark & Parallel Techniques for all Conditions The Mountaineers Books, oktober 2001 (208 strani, mehka vezava, barvne in ~rno-bele fotografi je, cena 5.030,00 SIT) Odli~en priro~nik za turno smu~anje. Will Gadd ICE & MIXED CLIMBING: MODERN TECHNIQUE The Mountaineers Books, november 2003 (208 strani, mehka vezava, barvne ilustracije in fotografi je, cena 5.244,00 SIT) Vsestranski vodnik za tiste, ki `elijo ve~ pri osvajanju ve{~in lednega in kombiniranega plezanja. Iz Mladinske knjige trgovine, KNJIGARNE KONZORCIJ, Slovenska 29, Ljubljana