Gospodarske skušnje. Da vino dobi duh po muškatu, če tudi je ples njiv o. — Na 5 veder vina vzemi na zračnem mestu usušenega bezgovega cveta in v nov po-cinjen polični lonec deni za četrt lonca omenjenega cveta, in nalij ga do vrha s tistim vinom, kteremu želiš muškatov duh dati, in kuhaj, dokler se za dva prsta ne vkuha, odstavi potem lonec od ognja,^razhlajeno in čisto vlij v lagav v vino, in začepi ga. Cez 4 ali 5 dni poskusi; ako ti nima po tvoji volji še dosti muškatovega duha, ponovi Še enkrat, kakor je gori rečeno bilo, pa bodeš vesel. Skušeno je. — Tako piše „Pučki Prijatelj" v Varaždinu. * Grozdje plesni na Francozkem in Laškem. Časniki gospodarski mislijo, da mehki zimi brez dežja in snega sledi v južnih krajih bolezen grozdja. Bolezen ozdravljajo najbolj z žeplenenjem grozdja; o tem so „Novice" že veliko pisale; nekteri vinorejci pa rabijo tudi pepel, ki ga okoli korenin bolnih trt sipljejo. Vinorejec iz okolice Bordeaux-a na Francoskem pravi, da je lani in letos s pepelom vse trte ozdravil, kterim pa ni dal pepela, je grozdje segnjilo.