logo
išči
išči tudi po celotnem besedilu
išči tudi po Europeani
Epošta:
Geslo:
Prijava
domov » za medije
Novice
14.4.2014
Vestnik = Messenger

Vestnik Melbourne je tretja najstarejša tiskana periodična publikacija v slovenskem jeziku v Avstraliji, ki je kmalu presegla društvene okvirje glasila in se usmerila na celotno populacijo slovenskih izseljencev v Avstraliji. Glasilo Slovencev v Avstraliji je izhajalo mesečno med leti 1955 in 1995. Informiralo je bralce o druženju, športnih in kulturnih prireditvah med tam živečimi Slovenci ter spodbujalo k ohranjanju slovenske tradicije. Posamezni izvodi glasila so dosegljivi tudi na našem spletnem portalu.

7.4.2014
Cilka Žagar - slovenski opal v Avstraliji
Po končanem učiteljišču v Celju se je Cilka Žagar leta 1963 podala v Avstralijo. Od leta 1965 do 2000 je poučevala v avstralskih šolah, specializirala se je za medkulturne povezave in se posvetila predvsem staroselcem, Aboriginom. Zbrala in izdala je njihove legende in nekaj pesmi, pisala je o njihovi kulturi in navadah. Sestavila je tudi slovar njihovih besed. Neumorno pa je pisala o slovenskih priseljencih in o njih objavila več zgodb ter pesniških zbirk, večinoma v samozaložbi. Knjige z njenim dovoljenjem objavljamo na portalu in vam želimo prijetno branje.
3.4.2014
Kosovelovi rokopisi
Stodeset let je minilo od rojstva pesnika Srečka Kosovela (1904-1926), ki je ne glede na kratkost svojega življenja, za seboj pustil pomemben pečat v slovenskem literarnem in družbenem prostoru. Njegova književna zapuščina obsega predvsem liriko, deloval pa je tudi kot kritik in publicist.
Z veseljem sporočamo, da je velik del Kosovelove rokopisne zapuščine sedaj dostopen tudi na portalu dLib, kjer smo objavili rokopise njegovih pesmi, kratke proze, esejev in pesnikove korespondence.
arhiv novic
 
 
 
Izvedba, lastnina in pravice: NUK 2005-2014    |    pogoji uporabe    |    napišite svoje mnenje    |    na vrh