URN_NBN_SI_DOC-ADYNHIID

Rdeča nadloga Najbrž se marsikdo, podobno kot tudi mi doma, v zadnjih dneh spopada z rdečo nadlogo. S tem ne ciljam na kakšne politične oseb- nosti, temveč na polže. Nasploh mi je bila do invazije španskega lazarja, kot se še imenuje rdeči polž, večina polžev zelo prikupna. Še danes se razveselim, če kje uzrem polžke s spiralasto rume- no-rjavo hiško, ki so redki in lepi kakor dragulji. Pa tudi vinogradniš- ke polže z rjavo hišico (danes so ti zaščiteni), ki ne uničujejo rastočih vrtnin, temveč se sladkajo z razpa- dajočimi listi in celo z jajčeci golih polžev, čislam že od osnovnošol- skih dni. Kot šolarčki smo jih med poletni- mi počitnicami nabirali v mejicah med travniki in jih v velikih plastič- nih vrečkah nosili prodajat v zadru- go, da smo si zaslužili za zvezke in nove copate, nekateri pa celo za kolo in krajše počitnice. Pri odku- pu nas je brkat možakar poučil, da potujejo naši polži v Italijo, kjer iz njih v restavracijah pripravljajo prvovrstne specialitete. Uh, smo zastrigli z ušesi! Ni minilo pol ure, ko smo z vrečko polžev pridir- jali domov in hiteli prepričevati mamo, naj nam skuha specialite- to iz njih. Najbrž je bila takrat v težkem precepu in je razmišljala, ali naj raje kot v loncu s polži njena kuhalnica zapleše po naših zadnjih plateh. Vendar, kot se za dobro mamo in odlično kuharico spodobi, se je tehtnica prevesila na stran moledujočih otrok in prvovrstnega izziva. Skuhala je izvrsten polžji golaž in se, ne da bi jed sploh okušala, z občutljivim želodcem umaknila iz kuhinje ter vsebino lonca na milost in nemilost prepustila otročadi. Mi pa smo sprva previdno, potem pa vse bolj pogumno in naposled že prav hlastno goltali golaž ter tekmovali, kdo bo snedel največ polžjih mišic. To je bil naš prvi kuli- narični pobeg v eksotične dežele, ki nas je spodbudil k nadaljnjemu eksperimentiranju. Tako smo si nekoč na počitnicah v naravi pri- Jasna Marin, novinarka pravili kačo pa mravlja jajčeca v omleti in kobilice na žaru, kakšnih drugih manj klasičnih jedi pa se žal ne spomnim več. Bilo jih je pov- sem dovolj, da smo še danes pre- pričani, da bi lahko dokaj dobro shajali v divjini. Po svoje je škoda, da so rdeči polži tako sluzasto nesimpatični. Poznavalci zatrjujejo, da zaradi žilavosti in nič kaj dobrega okusa poslastice iz njih ni mogoče pripra- viti. Morda pa bo kak inovator v prihodnje prepoznal potencial v rdečih polžih in zorganiziral kakš- no vseslovensko akcijo zbiranja rdečih polžev za naravno lepilo, ekokurivo ali kaj drugega. Do takrat pa si lahko pomagamo z začasnimi ukrepi proti polžem, o katerih izveste več na 35 strani. Prijetno branje vam želim. kvadrati PRILOGA ČASNIKA VEČER ISSN 1580-6421. UREDNIK Dušan Waldhutter kvadrati@vecer.com TEH-NIČNA UREDNICA OGnASNO TRŽENJE / PROJEKTNI VODJA Evita Sinrajh evita.sinrajh@vecer.com CELOSTNA PODOBA SUBSTANCE DIREKTOR VEČERA Uroš Skuhala ODGOVORNI UREDNIK VEČERA Tomaž Ranc Casopisno-založniško podjetje Večer, Svetozarevska 14, 2504 Maribor (02) 23 53 5 00 Tiskarsko središče Delo, d.d. Dunajska 5, Ljubljana

RkJQdWJsaXNoZXIy